Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

recensie Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

De komische dramafilm Three Billboards Outside Ebbing, Missouri gaat over Mildred. Zij plaatst drie grote reclameborden aan de zijkant van de weg, met de vraag wat de politie eigenlijk doet in de zoektocht naar de moordenaar van haar dochter. Wat wij van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Mildred Haynes is er klaar mee. Zeven maanden nadat haar dochter is vermoord, heeft de politie nog steeds geen dader gevonden. Mildred vraagt zich dan ook af wat de politie eigenlijk doet. Ze plaats daarom drie grote reclameborden aan de zijkant van de weg, die direct gericht zijn aan de politie. Een strijd tussen Mildred en de politie van Ebbing is het resultaat.

Ons eindoordeel?

Ja, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri dus. Veel van de film verwacht en eigenlijk zijn die verwachtingen ook wel waargemaakt. Oké, misschien hadden we er nog net wat meer verwacht, maar dat is meer vanwege de buzz die daar omheen is ontstaan. Dan ga je verwachtingen scheppen. Dat je zeker weten naar een 5* film gaat kijken. Dat was hij niet, maar dat neemt niet weg dat wij ons zeer goed vermaakt hebben. En dat is toch het uiteindelijke doel voor ons.

Ten eerste de humor. Wat een ontzettend donkere droge humor. In your face, lekker recht voor zijn raap en roepen wat je denkt. Blijkbaar is daar een dode dochter voor nodig, maar stiekem willen we allemaal wel eens roepen wat als eerste bij ons opkomt. Niet als een robot eerst gaan nadenken wat verstandig zou zijn om te roepen. Dat het soms wat grof is en tegen het verachtelijke aan nemen wij op de koop toe. Dat hoort en past bij de film.

Degene dat alles maar roept wat in haar opkomt is Mildred Hayes, gespeeld door Frances McDormand. Zij won eerder al een Oscar voor haar rol als Marge Runderson in Fargo, maar het zou ons niet verbazen als haar dat nogmaals lukt. Overtuiging, haar mimiek en het bijbehorende acteerwerk. Alles lukt haar. Veelal met een stalen gezicht.  Noem het apathisch. Toch is ze af en toe ook empathisch en verplaatst ze zich in een ander. Een enkele keer vangen we daar een glimp van op. Subtiel, en vaak van toepassing als het gaat om verlies. De ander moet pijn hebben, net als zij, anders lijkt ze de empathie niet op te kunnen brengen. Overigens weet Lucas Hedges zijn rollen wel uit te kiezen, want hij heeft ook vaak pijn in een film. In Manchester by the Sea verloor hij zijn vader en in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri zijn zus. Benieuwd wie hij de volgende keer zal verliezen. Zijn moeder?

De lijntjes tussen de verschillende karakters zijn klein. Vele grote verschillen, die misschien toch wel kleiner zijn dan je in eerste instantie denkt. Ze wonen tenslotte allemaal in een dorp waar bijna geen uitweg uit lijkt te zijn. Je moet het doen met wie en wat je hebt en past je daar op aan. Dommigheid en slimmigheid gaan hand in hand.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri staat misschien te boek als een dramafilm, maar daar doe je de film tekort mee. Drama, komedie, melancholie en een klein beetje horror wisselen elkaar af. Een film die je eigenlijk gewoon het complete pakket aanbiedt en ook nog eens origineel en ingenieus is. Wat wil je nog meer?

Regie: Martin McDonagh
Cast: Frances McDormand | Woody Harrelson | Sam Rockwell | Lucas Hedges 
Speelduur: 115 minuten

Share

7 gedachtes over “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

  1. In mijn geval wilde ik nog meer en heb ik ‘m een tweede keer gekeken 🙂 En in mijn boekje is het wel een meesterwerk, zoals je al bij mijn recensie hebt kunnen lezen.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.