This Is What I Remember

recensie This Is What I Remember

Waardering: 3 uit 5.

De dramafilm This Is What I Remember gaat over Zarlyk, die aan geheugenverlies lijdt en na 23 jaar eindelijk terug naar Kirgizië gaat. Zijn vrouw heeft inmiddels een ander en het dorp is totaal veranderd. Kunnen oude tijden herleven? Wat wij van This Is What I Remember vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Zarlyk heeft 23 jaar in Rusland gewoond, als hij besluitvorming terug naar Kirgizië te gaan. Naast dat hij zelf aan geheugenverlies lijdt, is er in zijn oude dorp veel veranderd. Normen en waarden zijn anders, corruptie en misdaad is toegenomen en het geloof is alleen maar verder geradicaliseerd. En als klap op de vuurpeil, heeft zijn vrouw van destijds, Umsunai, ook een ander. Die ander is Jaichy, die een lokale bekendheid is. Terwijl zij terugdenkt aan de goede oude tijd met Zarlyk, is het Zarlyk zelf die is gestopt met praten. En een nieuwe hobby, afval verzamelen, maakt hem ook niet bepaald benaderbaar. De vraag is of Zarlyk zijn geheugen voor altijd kwijt is en Umsunai haar verloren geluk terug vindt.

Ons eindoordeel?

In This Is What I Remember speelt de regisseur ook de hoofdrol. Vaak heeft dat nadelige gevolgen, maar in deze bijzondere dramafilm pakt het goed uit. Een prima regie en een overtuigende acteerprestatie van Aktan Arym Kubat. En dat terwijl hij nooit spreekt.

Er zijn verschillende verhaallijnen te ontdekken. Verhaallijnen die elkaar overlappen en soms versterken. Niet altijd, want soms leidt het ook af van de echte boodschap. Een boodschap die begrijpen is, maar ook verwarrend werkt. Dat laatste is vooral omdat je als kijker niet alle informatie krijgt die daarvoor nodig is. De overduidelijk zichtbare frustratie is overigens zeer goed te begrijpen. Zo lang alleen en dan ineens je wereld weer op zijn kop. Het waarom, dat blijft gokken, in een film die desondanks ook voldoende luchtigheid bevat.

This Is What I Remember is een dramafilm waarin meer dan genoeg te ontdekken is door de overlappende verhaallijnen. Die zijn soms ook verwarrend, doordat informatie ontbreekt.

Regie: Aktan Arym Kubat
Cast: Aktan Arym Kubat | Mirlan Abdykalykov | Taalaikan Abazova | Elnura Osmonalieva
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum: 21-9-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.