They Shot the Piano Player

recensie They Shot the Piano Player

Waardering: 3 uit 5.

In de documentaire They Shot the Piano Player gaat journalist Jeff Harris de verdwijning van de Braziliaanse pianist Tenório Jr. onderzoeken. Wat wij van They Shot the Piano Player vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jeff Harris is een fictieve muziekjournalist uit New York, die zich verdiept in de verdwijning van de getalenteerde Braziliaanse pianist Tenório Jr.. Tijdens die verdieping neemt Harris interviews af met beroemde muziekiconen, in de hoop meer te weten te komen. Ondertussen ziet de kijker ook de Bossa Nova-beweging ontstaan. Veel uit deze documentaire belicht de periode voordat de totalitaire regimes alles veranderde in Latijns-Amerika.

Ons eindoordeel?

Een fictieve muziekjournalist spelen in een documentaire die de waarheid over de verdwijning van een pianist onderzoekt. Slim bedacht. Mede met dank aan Jeff Goldblum, die de stem van die journalist op zich neemt in They Shot the Piano Player. En met dank aan de fraai, gearrangeerde jazz pianomuziek van Tenório jr. zelf. Dat laatste mag dan ook geen verrassing zijn, gezien de titel van deze animatie documentaire.

Een uitnodigend begin krijg je voorgeschoteld, dat je meteen nieuwsgierig maakt. Jammer dat de documentaire na pak hem beet een half uur haar momentum verliest. Het oogt daarna allemaal wat langdradig, terwijl de beelden kleurrijk en frivool blijven. De vele namen die de revue passeren, werkt daar ook niet in mee. Zo veel, dat je de draad kwijt raakt.

Ook een gratis tip nog (betalen voor de tip mag ook, stuur dan vooral een bericht) zoek vooral niets op. Daar wordt de documentaire namelijk niet spannender van. De vorm die nu is gekozen, waarbij ze de interviews een op een verwerkt hebben tot een documentaire film, werkt namelijk wel goed. Geen moment weet je waar dit gaat eindigen, maar dus alleen als je jezelf niet inleest.

They Shot the Piano Player start veelbelovend en maakt nieuwsgierig. Jammer dat de animatiedocumentaire daarna haar momentum verliest. De vorm is overigens goed gekozen, met vrolijke kleuren, maar met name de hoeveelheid aan namen die de revue passeren, maken het er niet begrijpelijker op. Lees je vooral niet in!

Regie: Fernando Trueba | Javier Mariscal
Cast: Jeff Goldblum (stem)
Speelduur: 104 minuten
Releasedatum: 18-4-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.