Thee Wreckers Tetralogy + doc

recensie Thee Wreckers Tetralogy

In de live action en animatiefilm Thee Wreckers Tetralogy + doc zien we een vierluik van Rosta D.D., een Nederlandse filmmaker, muzikant, schrijver en beeldend kunstenaar. Ook zien we een documentaire over zijn werk van de afgelopen 25 jaar. Wat wij van Thee Wreckers Tetralogy + doc vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Rosta A.D. was een Nederlands veelzijdig talent, die in maart 2019 op 50 jarige leeftijd overleed. Naast het maken van films, was hij ook muzikant, schrijver en beeldend kunstenaar. Hij maakte met Three Wreckers Tetralogy een vierluik van korte films, waarin al zijn disciplines samenkwamen. No Place Like Home (2008), Lonely Bones (2013), Splintertime (2015) en Reruns (2019) maken deel uit van het vierluik. Naast dat vierluik, maakt ook de documentaire Everything’s Different Nothing Has Changed deel uit van deze ’totaalfilm’. In die documentaire kom je meer te weten over Rosta A.D.. Je krijgt namelijk een terugblik over 25 jaar van zijn carrière te zien.

Ons eindoordeel?

Je kunt Thee Wreckers Tetralogy niet kijken zonder een link te leggen met Tim Burton en Terry Gilliam. Grootheden in hun genre. Aan de andere kant, dat is zoiets als appels met peren vergelijken. Gaan we dus niet doen, helemaal niet omdat Rosto de vergelijking ook niet snapte.

Het allereerste wat wij onszelf afvroegen, is hoe het in godsnaam mogelijk is dat Rosto niet bekender is bij het grotere publiek. Wat een talent zeg, en dus niet alleen op het gebied van animaties. In alles weet hij te overtuigen. Het vierluik is spannend, duister, heeft hele gave muziek en kent nog strakkere animaties. MTV zou deze clipjes in hun hoogtijdagen hebben moeten draaien! Invloeden van David Bowie zijn duidelijk hoorbaar. Niet raar ook dat diezelfde Bowie voorbijkomt met een quote, net als drie andere grootheden uit de muziek. Plotloos lijken de clipjes wel, maar bij elkaar dan weer niet.

Wij kunnen ook wel zien waar films als The Matrix en Saw hun inspiratie vandaan hebben gehaald. Rosto zelf heeft dat weer David Lynch als voorbeeld. Althans, er hangt een poster van Eraserhead in zijn werkruimte. Dat zien we in de documentaire Everything’s Different Nothing Has Changed. Een docu die zeker meer inzicht geeft in Thee Wreckers Tetralogy en je het verhaal beter laat begrijpen.

Thee Wreckers Tetralogy + doc is zeker het kijken waard. Rosto A.D. is misschien wel één van de meest onderschatte artiesten die Nederland ooit had. Aan de andere kant, hij deed ook gewoon zijn ding en de rest interesseerde hem niet zoveel.

Regie: Rosto A.D.
Cast: –
Speelduur: 65 minuten

Share

Een gedachte over “Thee Wreckers Tetralogy + doc

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.