The Year Before the War

recensie The Year Before the War

De historische thriller The Year Before the War gaat over Hans, die eigenlijk Peter heet. Hij zwerft in 1913 door Europa, voordat WOI losbarst. Hij ontmoet tijdens die zwerfreis markante personen. Wat wij van The Year Before the War vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Hans zwerft in 1913 door Europa, nog voordat al hevigheid van WOI losbarst. Peter heet overigens eigenlijk Hans, maar dat terzijde. Hij begint in Letland als portier, maar raakt al snel verstrikt in plannen van communisten, anarchisten, pro-fascisten en nationalisten. Daarna volgen een Lebensreform-gemeenschap en Wenen, heeft hij een affaire met meesterspion Mata Hari en ondergaat een psychoanalyse bij Sigmund Freund.

Ons eindoordeel?

The Year Before the War past in het straatje niet alledaags. Een zwart-witfilm waarin de taal en locatie bijna sneller wisselen dan de kijker aankan. Het is ook alsof je naar een droom van Hans, of Peter dus, zit te kijken. Historisch absurdistisch, maar ook kritisch, want Hans wil het in zijn ogen goede doen. Of wordt de man gewoon gek, dat kan ook, want dat is met terugwerkende kracht heel logisch.

Het begin van de film nodigt zeker uit. Zo van, oké, dit wordt een bijzondere zit.
Een bijzondere zit is het ook de hele film lang, want er komen veel rare, maar wel leuke zaken voorbij. Naaktheid, bijzonder markante mensen en een bijpassend muziekje zorgen voor extra sfeer. Is de film daarmee ook een succes? Nee, niet helemaal voor mij, want zoals gezegd verzandt de film soms ook in zijn eigen snelle en wazige verhaaltelling. Ik was het draad dan ook wel kwijt op een gegeven moment. Of ik begreep niet wat ik zag of wat de regisseur nu echt wilde vertellen.

The Year Before the War is historisch absurdistisch, maar tegelijkertijd ook kritisch. Helaas wisselden de taal en locaties bijna sneller dan de kijker aankan. Of ik snapte niet wat er werd bedoeld met deze wazige verhaaltelling!

Regie: Dāvis Sīmanis
Cast: Petr Buchta | Lauris Dzelzītis | Ģirts Ķesteris | Gints Grāvelis
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 5-2-2021 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.