The Wound

recensie The Wound

De dramafilm The Wound gaat over Xolani en Kwanda. De eerste is verzorger tijdens een stamritueel, terwijl de tweede de leerling is. Kwanda ontdekt vervolgens iets over Xolani, wat het leven van hem zal veranderen. Wat wij van The Wound vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Xolani behoort tot de Xhosa stam, een stam in Zuid-Afrika. Ieder jaar neemt hij vrij van werk om verzorger te zijn voor een jongen tijdens een stamritueel. Jongens worden dan mannen. Xolani neemt de zorg op zich van Kwanda. Kwanda is een stadsjongen uit Johannesburg waarvan de rest vindt dat die eigenwijs is. Maar als Kwanda erachter komt dat Xolani verliefd is op een andere mannelijke verzorger, Vija, en ze beide het ritueel gebruiken om elkaar te kunnen zien, dan verandert er iets.

Ons eindoordeel?

The Wound is een kleine ingetogen film over verlangens. Verlangens waaraan geen gehoor kan worden gegeven. Hoe spijtig is dat. Overal in de wereld lijkt een mannencultuur te heersen waarin het belangrijk is jezelf beter voor te doen dan je bent. Zo ook in The Wound.

Ten eerste omdat de jongeren een ritueel moeten doorgaan, om blijkbaar een man te kunnen zijn. Doen ze dat niet, dan zijn ze geen man. Ten tweede omdat de verzorgers uit de film grote verhalen hebben over zichzelf, andere verzorgers en seks. Het laatste punt is uiteraard het niet kunnen uiten dat je op mannen valt. Dat is blijkbaar nog steeds een taboe. Helemaal als je deel uitmaakt van een stam, waarin alle generatie mannen uit een familie aan het ritueel meedoen. Het houdt elkaar in stand op deze manier.

De worsteling is mooi in beeld gebracht, waarbij de onzekerheid ervan af druipt. Zowel bij Xolani, maar misschien nog wel meer bij Vija. En wat te denken van Kwanda, die niet eens op die plek wil zijn. Ze zien hem als eigenwijs en betweterig, omdat hij uit Johannesburg komt, maar in feite is hij dat helemaal niet. Hij vraagt zich af waarom iedereen zich anders voordoet. Of althans, waarom een dergelijk ritueel van belang is. Kwanda is eigenlijk de enige die zijn gezonde verstand gebruikt. Dat vonden wij mooi te zien.

The Wound is eigenlijk een groeibriljantje van Trengove, dat laat zien wat onbeantwoorde verlangens met een persoon kan doen. Wat dat betreft is het overal hetzelfde op de wereld. Of je rijk, arm, wit, donker, homo- of heteroseksueel bent. Accepteer de mens, en we zullen allemaal floreren. Doe je dat niet, dan drijf je een kat in het nauw. En die maakt rare sprongen…

Regie: John Trengove
Cast: Nakhane Touré | Bongile Mantsai | Niza Jay
Speelduur: 88 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.