The Worst Person in the World

recensie The Worst Person in the World

De komische dramafilm The Worst Person in the World gaat over bijna dertiger Julie. Ze heeft een relatie, maar lijkt nooit echt tevreden. Een volgende relatie volgt, al is het de vraag of die wel stand houdt. Wat wij van The Worst Person in the World vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Julie is bijna een dertiger als ze voor de zoveelste keer haar interesses verlegt. Ook haar vriendje zet ze aan de kant voor een 45-jarige striptekenaar. Ze wonen gelukkig samen, maar hij wil kinderen, daar waar zij dat (nog) niet wil. Uiteindelijk gaan ze uit elkaar, omdat ze Eivind ontmoet. Een volgende relatie dient zich dus aan, al is het maar de vraag of deze wel stand houdt.

Ons eindoordeel?

Zijn er meer mensen die bij het zien van The Worst Person in the World aan Frances Ha moesten denken? Ja, maar dan in kleur en in het Noors inderdaad. En dat je dan bij de meer dan goed acterende Renate Reinsve – ze won er een Gouden Palm voor in Cannes – dus ook aan Greta Gerwig moest denken? Nou, ik dus zeer zeker wel. Geen vervelende vergelijking overigens, want we weten inmiddels hoe het Greta Gerwig vergaat. Niet heel slecht. Maar goed, het gaat om deze Noorse coming of age, wat een zware maar zeker fraaie zit is. Maar dat kun je dan ook wel aan regisseur Joachim Trier (onder andere Thelma, Louder than Bombs en Oslo, August 31st) overlaten.

Wat een dillema’s vliegen je om de oren. Dillema’s van een dertiger, welteverstaan. Want wat als je iets anders wilt dan de rest om je heen. En als je dat dan hebt dat je dan weer iets anders wilt. En als je dat dan hebt, dat je dan alsnog met weemoed terugkijkt. Je kunt van tevoren een hoop uitstippelen, maar het gaat bijna nooit zoals jij wilt dat het gaat. Nieuw is leuk, maar voor hoelang? En het gras is ook bijna altijd groener bij de buren (gelukkig hebben mijn buren geen echt gras)? Al moet gezegd dat het aantal moraalridders ook in razendsnel tempo toeneemt. Wat mag nog wel? Je kunt niet allemaal op een lijn zitten. Anders ben je net een robot. Een kont in de krib kan soms ook best lekker zijn. In deze film is dat Julie.

De humoristische ondertoon is zeer prettig en vanaf minuut 50 wordt de film alsmaar beter. Origineel, een fijne hoofdstukverdeling zodat je weet waar je aan toe bent, met enkele prettige twists zorgen ervoor dat je meeleeft met Julie. En dat terwijl ze een ontzettende twijfelkont is. ‘Make up your mind’, denk je meerdere malen. Haar relatie met haar vader had misschien wel wat meer diepgang verdiend. Dat blijft wat onderbelicht, maar lijkt wel de basis te zijn van hoe ze is.

The Worst Person in the World is een zware maar ook fraaie zit. Een coming of age over niet precies weten wat je wilt, terwijl iedereen om jou heen dat wel lijkt te weten. Prachtig geacteerd en de humoristische ondertoon is een fijne bijkomstigheid. Deze film wordt alsmaar beter, hoe langer je kijkt.

Regie: Joachim Trier
Cast: Renate Reinsve | Herbert Nordrum | Anders Danielsen Lie
Speelduur: 128 minuten
Releasedatum: 3-2-2022 (IFFR) | 10-2-2022 (bioscoop)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.