The Underground Railroad

recensie The Underground Railroad

De dramaserie The Underground Railroad gaat over Cora die een plantage ontvlucht op zoek naar vrijheid. Die vrijheid vindt ze misschien wel via een gerucht, maar dan moest ze wel haar achtervolger van zich afschudden. Wat wij van The Underground Railroad vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Cora Randall ontvlucht een plantage in Georgia en gaat op zoek naar vrijheid. Vrijheid die misschien wel te vinden is in een gerucht. Het gerucht gaat namelijk dat er een spoorlijn is met ingenieurs en conducteurs onder de zuidelijke grond. Terwijl Cora haar zoektocht voortzet, zit premiejager Ridgeway achter haar aan. Hij wil haar namelijk terugbrengen naar de plantage die ze is ontvlucht. Temeer omdat hij haar moeder nooit te pakken kreeg!

Ons eindoordeel?

Barry Jenkins heeft inmiddels al twee zeer succesvolle films op zijn naam staan: Moonlight en If Beale Street Could Talk. Met Moonlight won hij zelfs een Oscar voor beste film. Een ding is zeker bij films van Jenkins. Hij komt op voor een minderheid. In zijn eerste serie, The Underground Railroad, is dat niets anders. Hopelijk blijft hij dat ook doen, want verdomme, wat is hij goed in een verhaal overbrengen.

Ik moest, en dat is haast onvermijdelijk, meteen aan Steve McQueen’s 12 Years a Slave denken toen ik de eerste aflevering zag. Dat je wilt vluchten snap ik wel, want wat een martelgang zeg. En de ontsnappingsroutes bestonden dus ook echt. Dat is aan de ene kant schrijnend – omdat ze dus nodig waren – en aan de andere kant een zegen. Met dank ook aan die mensen die wel empathisch vermogen hadden.

In de serie zien we in ieder geval een kat en muisspel waarbij je niemand kunt vertrouwen, met in iedere aflevering wel nieuwe informatie. Het zijn soms zelfs afleveringen die op zichzelf staan en kijken als een film. De hele serie zelf – de afleveringen variëren in lengte – is natuurlijk een lange film over slavendrijvend Amerika. Of in ieder geval over een aantal van die staten, want god zij dank waren er ook staten die dat in ieder geval bemoeilijkten.

Het blijft dan ook een herhaling van zetten in dit soort verhalen, en gelukkig maar. Het constant neerkijken op mensen, ze letterlijk als slaven gebruiken en ze werkelijk niets gunnen is van alle tijden. Niet alleen bij zwarte mensen, maar ook bij andere minderheden. Je moet mensen er op blijven wijzen door dit soort indrukwekkende verhalen te vertellen. Lukt het niet via een geschiedenisboek, dan maar via films of series. Herhalen, herhalen, herhalen. En nog een keer herhalen.

Het acteerwerk is echt geweldig. Thuso Mbedu (Cora) is, naast een prachtige verschijning, ook erg getalenteerd. Ze speelde zo vol overtuiging. Niet alleen als het aankomt op de dialogen, maar ook in al haar bewegingen. Je voelt haar emotie en vaak ingehouden woede. Joel Edgerton (Ridgeway) had ik het liefste een paar flinke klappen verkocht – en ik heb nog nooit iemand geslagen in mijn leven -, dus dat zegt ook wel iets. Een bezeten premiejager die er alles aan doet om zijn doel te bereiken. Als laatste nog Chase W. Dillon (Homer) die de van het bouwjaar 2010 is, maar die een oude ziel speelde als het ondankbare ‘hulpje’ van Ridgeway.

Filmisch ook weer zeer fraai, maar dat wist je van tevoren eigenlijk al wel. Films van Jenkins staan daar om bekend. Een hoge kwaliteit als het gaat om productie, setting en kleding, tot op het detail. Net als dat de muziek ook een belangrijke rol speelt. Een combinatie van een prachtige score van Nicholas Britel – die dat ook al deed bij Moonlight en If Beale Street Could Talk -, aangevuld met zwarte meer hedendaagse muziek. Muziek die sowieso passend is bij wat je ziet en de emotie versterkt. Vooral de afsluitende nummers beklijven. Net als de laatste aflevering overigens. Ook die was erg sterk en juist totaal anders dan dat ik verwacht had. Ik hou wel van zo een einde.

The Underground Railroad is weer een prachtige en belangrijke serie van Barry Jenkins. Een hoogwaardige kijkervaring met een verhaal dat beklijft. Om nog maar te zwijgen over het talent waarover Thuso Mbedu beschikt.

Regie: Barry Jenkins
Cast: Thuso Mbedu | Joel Edgerton
| Chase W. Dillon  
Speelduur: 1 seizoen | 10 afleveringen
Releasedatum:
14-05-2021 |  Amazon Prime Video NL

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.