The Truth About La Dolce Vita

recensie The Truth About La Dolce Vita

De documentaire The Truth About La Dolce Vita gaat over de reconstructie van de totstandkoming van Federico Fellini’s meesterwerk La Dolce Vita. Wat wij van The Truth About La Dolce Vita vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Federico Fellini’s meesterwerk La Dolce Vita kwam niet zonder meer tot stand. Bloed, zweet en tranen waren nodig. Een van de mensen die de film mogelijk heeft gemaakt, is producent Peppino Amato. Zijn kleinzoon, Giuseppe Pedersoli, reconstrueert met deze documentaire de ontstaansgeschiedenis van de film. Nagespeelde gebeurtenissen, fragmenten uit de film zelf en getuigenissen van betrokkenen passeren de revue.

Ons eindoordeel?

Het mooie aan The Truth About La Dolce Vita is dat het eigenlijk helemaal niet om Federico Fellini gaat, maar om al die mensen erom heen. Een keer de mensen die in de schaduw stonden van de grote man. Mensen die de film mogelijk hebben gemaakt, want het had niet veel gescheeld of de film was er überhaupt niet gekomen of was geproduceerd door een ander. Daarnaast kom je een hoop leuke weetjes te weten. Want wist jij bijvoorbeeld dat La Dolce Vita eigenlijk vier uur duurde, in plaats van de bijna drie uur die er zijn overgebleven?

Jammer dat die leuke weetjes uiteindelijk wel wat ondergesneeuwd raken door de vertelwijze van de documentaire. Want los van al die leuke weetjes, weet de documentaire uiteindelijk je aandacht niet vast te houden. Drie soorten vertelwijzen zie je, waarbij rust misschien beter was geweest. Je ziet interviews met betrokkenen, je ziet echte beelden uit de film en je ziet nagespeelde gebeurtenissen. Die gebeurtenissen zijn waargebeurd, dat maakt het dan weer wel leuk. En het ook wel een toegevoegde waarde, maar doordat ze de documentaire dus op drie manieren tot je brengen, brengt dit onrust. Een film in plaats van een documentaire was dan misschien wel beter geweest. Dat was ten goede gekomen van het Italiaanse moddergevecht dat tot je komt.

De documentaire The Truth About La Dolce Vita komt op drie manieren tot je, waardoor je uiteindelijk de aandacht verliest. Dat is jammer, want de leuke weetjes vliegen je om de oren. Een informatieve documentaire die als film ook niet misstaan had.

Regie: Giuseppe Pedersoli
Cast: Luigi Petrucci | Mario Sesti | Andrea Andreotti
Speelduur: 85 minuten
Releasedatum:
14-9-2021 (Film by the Sea)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.