The Trial

recensie The Trial

De documentaire The Trial gaat over de publieke terechtstelling van een groep economen en ingenieurs in Rusland, in 1930. Alles door gebruik te maken van archiefbeelden, maar dan wel theatraal vertoond, alsof het acteurs zijn. Wat wij van The Trial vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Door unieke archiefbeelden te gebruiken, maakt filmmaker Sergei Loznitska de eerste showprocessen van Stalin inzichtelijk. Niet op een gebruikelijke manier, maar op een theatrale manier, alsof het een acteur is die een voorstelling opvoert. Liegen is daarbij het toverwoord, waarbij niet alleen de aanklagers en beklaagden liegen. Alles speelt zich af in 1930, in het State House of the Unions in Moskou, waarbij een groep aanstaande economen en ingenieurs terechtstaan. Zij worden verdacht van een staatsgreep.

Ons eindoordeel?

The Trial is het voorbeeld van hoe je een goede filmposter maakt. Die poster maakt eigenlijk in een keer inzichtelijk waar de documentaire over gaat. Dat is een goede start.

En daar houdt het op, want jeetje, wat een lange zit zeg. Een veel te lange zit. Alsof je twee uur lang naar Discovery Channel zat te kijken, maar dan zonder voice-over. Het is gewoon een verzameling van beelden over het proces, en dat achter elkaar geplakt. Een saaie geschiedenisles, verder niets. Dat kun je toch geen documentaire noemen? We hadden ook wel wat anders verwacht, een twist of iets dergelijks.

Niets is vernieuwend, niets is uitzonderlijk, gewoon ronduit saai. Na een half uur waren we er eigenlijk al klaar mee. Uit goed fatsoen hebben we hem toch afgekeken. Hopend op een ommekeer. Gebeurt niet, kunnen we verklappen.

The Trial is een verzameling van historische beelden en meer niet. Een lege documentaire, die we beter niet hadden kunnen kijken. Geen aanrader dus, tenzij je graag twee uur lang naar een saai showproces kijkt.

Regie: Sergei Loznitsa
Cast: –
Speelduur: 127 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.