The Tragedy of Macbeth

recensie The Tragedy of Macbeth

De dramafilm The Tragedy of Macbeth gaat over een generaal die koning van Schotland wil zijn. Daarvoor moet hij nog wel de macht zien te grijpen! Wat wij van The Tragedy of Macbeth vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Macbeth is een schotse generaal die overtuigd is dat hij de volgende koning van Schotland zal zijn. Dat komt door drie heksen die hij onderweg tegenkwam. Met zijn vrouw aan zijn zijde wil hij de macht grijpen. Of dat zo verstandig is blijkt later!

Ons eindoordeel?

Wat een artistiek meesterwerkje is The Tragedy of Macbeth! Een onheilspellende, donkere en cinematografische toneelverfilming van Joel Coen, een der twee grootheden van de wereldberoemde broers. Dit keer deed hij het dus alleen. En dan nog wel vrije bewerking van Shakespeare zijn toneelstuk Macbeth. Pure Kunst deze filmepos; met een hoofdletter K inderdaad. Die gehele setting – het oogt allemaal als een grote toneelset – is om je vingers bij af te likken, net als het perfecte lichtgebruik.

Eerlijk is eerlijk, het taalgebruik was wel even wennen op het begin – dat had ik ook al bij het in 2016 verschenen Macbeth. Na een minuut of tien prik je daar ook wel doorheen en weet je precies wat ze bedoelen. Helemaal als je al wat vaker films hebt gezien over Macbeth zelf. De regelmatig surrealistische zwartwit beelden zijn prachtig, waarbij vaak op de huid is gefilmd. Denk bij de cinematografie aan Wes Anderson, maar dan in het zwartwit, waarbij licht en geluid ook een grote rol hebben. Die twee elementen zijn minstens zo belangrijke als de sterke cast! Een cast, met bijbehorend dito scenario, die tot in perfectie weet over te brengen wat hebzucht met de mens kan doen. Wees gewaarschuwd!

The Tragedy of Macbeth is een onheilspellend en artistiek meesterwerkje van Joel Coen. Een filmepos waarin de cinematografie tot in perfectie is uitgewerkt. Alleen het taaltje was even wennen.

Regie: Joel Coen
Cast: Denzel Washington | Frances McDormand | Brendan Gleeson | Alex Hassell | Bertie Carvel
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum: 14-1-2022 (Apple TV+) | later in 2022 ook in de bioscoop

Share

Een gedachte over “The Tragedy of Macbeth

  1. Hoi Bart, mijn favoriete Shakespeare-verfilming is toevallig een eerdere verfilming van MacBeth door de Japanner Akira Kurosawa overgezet naar Japan: “Throne of Blood”. Die film vind ik geweldig, de beste film van Akira Kurosawa en sowieso één van de beste Japanse films ooit. Een absolute aanrader wat mij betreft. Groetjes, Erik
    Van de Coen-broers ben ik tot dusver geen fan, maar deze wil ik wel zien.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.