The Swedish Theory of Love

recensie The Swedish Theory of Love

In de Zweedse documentaire The Swedish Theory of Love zien we dat Zweden zich nog steeds aan een manifest houdt dat in 1972 het levenslicht zag: The Family of the Future. Dat manifest gaat uit van totale onafhankelijkheid van elkaar. Maar is dat vandaag de dag nog wel zo goed? Wat wij van The Swedish Theory of Love vinden, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

In Zweden hebben ze één heel belangrijk manifest (The Family of the Future ) waar sinds 1972 niet aan te tornen valt.  Dat manifest gaat uit van één maatschappelijk ideaal: alleen wanneer mensen fundamenteel onafhankelijk zijn van elkaar, zijn authentieke relaties mogelijk. Vandaag de dag zijn er echter steeds meer twijfels over dat uitgangspunt. Want zonder dat je elkaar nodig hebt, is sociaal contact ook niet nodig. Die gevolgen blijven dan ook niet uit.

Ons eindoordeel?

Eigenlijk laat The Swedish Theory of Love de keerzijde van de medaille zien wat er gebeurt als je iedereen onafhankelijk van elkaar maakt. Veel mensen zijn eenzaam, want ze zijn toch niet afhankelijk van elkaar. Eigenlijk is het wel een mooie gedachte, dat je niet afhankelijk bent van iemand, maar de wereld zit simpelweg niet zo in elkaar. We hebben elkaar nodig. We zien de verschillende verhalen van personen die met dit systeem te maken hebben. De positieve kanten, maar ook de negatieve kanten. Voor beide kanten van het verhaal is wel iets te zeggen. The Swedish Theory of Love laat je in ieder geval nadenken over onafhankelijkheid.

Regisseur: Erik Gandini
Cast: Lars Trägårdh | Marie Helena Fjällås
Speelduur: 76 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.