The Strange Sound of Happiness

recensie The Strange Sound of Happiness

De documentaire The Strange Sound of Happiness gaat over de zoektocht naar de oorsprong van de mondharp. Regisseur Panarello belandt in Siberië, waar de mondharp symbool staat voor geluk. Wat wij van The Strange Sound of Happiness vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De muziek van Morricone is wereldberoemd, vooral vanwege zijn bijdrage in de spaghetti westerns. De mondharp is een belangrijk instrument voor hem, maar ook voor regisseur Diego Pascal Panarello. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van de mondharp, waarbij hij uiteindelijk in Siberië belandt. Daar staat de mondharp zelfs symbool voor geluk.

Ons eindoordeel?

The Strange Sound of Happiness is haast een psychedelische trip. Een beleving waarin de mondharp centraal staat, zowel in beeld als in geluid. Er is dan ook geen ontkomen aan. Je beleeft het op het begin ook niet als een documentaire. Panarello is naast de regisseur namelijk ook de hoofdrolspeler. Je zou bijna denken dat hij een soort karikatuur speelt. Een film in een documentaire.

Bij vlagen is The Strange Sound of Happiness dan ook erg grappig. De valkuil is dat je hem ook minder serieus neemt, terwijl alles serieus bedoeld is. Hoewel? Misschien is het wel Panarello die er luchtig over doet en zijn het de Siberiërs die er zo serieus over doen. We zien de documentaire dan ook als een soort Man Bijt Hond. Serieus, maar ergens ook weer niet. En toch altijd interessant en leuk. En dat terwijl het dus over een mondharp gaat. Wij herhalen, een mondharp. Ook mooi te zien dat geluk ook echt een rol speelt in het verhaal. Niet alleen voor de Siberiërs, maar ook voor Panarello zelf.

The Strange Sound of Happiness is een documentaire waarin Panarello zichzelf niet serieus lijkt te nemen, maar de Siberiërs zeker wel. Het is een luchtige documentaire die grappig is, maar nooit haar doel uit het oog verliest. En dat is meer te weten te komen over de mondharp en het geluk dat dit simpele muziekinstrument kan brengen.

Regie: Diego Pascal Panarello
Cast: –
Speelduur: 90 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.