The Squid and the Whale

recensie The Squid and the Whale

De dramafilm The Squid and the Whale gaat over schrijvers Bernard en Joan. Zij gaan scheiden, wat voor hun twee tienerzonen extra hard aankomt. Wat wij van The Squid and the Whale vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Bernard was ooit eens een succesvolle schrijver, maar is tegenwoordig eerder iemand die afgeeft op anderen dat dat hij zelf nog een fatsoenlijk boek schrijft. Zijn vrouw Joan heeft dan weer wel succes, iets wat hij niet snapt. Uiteindelijk gaan de twee scheiden, maar voor hun twee jonge tienerzonen is dat extra zwaar. Walt ontdekt op 16- jarige leeftijd net zichzelf en Frank wordt als 12-jarige baldadig door het slechte voorbeeldgedrag.

Ons eindoordeel?

The Squid and the Whale is een typische Noah Baumbach film. Drama staat centraal, of beter gezegd echtscheidingsdrama. Een echtscheidingsdrama, waar Baumbach er inderdaad meer van heeft gemaakt. In 2019 maakt hij namelijk Marriage Story, een soortgelijke film, waarin je kunt zien dat hij in die 14 jaar tussen de twee films veel heeft geleerd. En altijd dat vleugje humor, dat Baumbach zo typeert.

Je ouders adoreren, dat doet haast ieder kind wel. Overdrijven is echter ook een vak. Zo is Walt obsessief in wat zijn vader vindt over alles en iedereen, maar vormt hij nooit zijn eigen mening. Intellectueel willen zijn, maar het niet zijn. Met zo een vader misschien ook niet raar, want een opdringerige klootzak is het wel. Ook Jack is obsessief in zijn gedrag, wat zich dan weer op andere manieren uit. Zo blijkt maar weer wat een scheiding met kinderen kan doen. Maar, het opent ook de ogen. Coming of age is dan ook op zijn plaats. Een film met emotie, maar soms ook te emotieloos. Daar ontbrak net dat beetje finesse voor. Om de film net wat meer te voelen en meer binding te hebben met de personages.

Goed acteerwerk, een filmtitel waar je u tegen zegt – zeer passend bij het verhaal – en een fraai einde. Én wij houden van een rauwe manier van filmen, dus die extra punten krijgt Baumbach ook. Wat dat betreft klopt Baumbach steeds meer op de deur, als we kijken naar dit lijstje van regisseurs.

The Squid and the Whale is de verre voorloper van Marriage Story. Rauw en goed acteerwerk en waarin maar weer eens blijkt dat iemand adoreren niet altijd goed uitpakt. Of juist wel, want jezelf leren kennen is ook belangrijk. Vooral als je jong bent.

Regie: Noah Baumbach
Cast: Jeff Daniels | Laura Linney | Jesse Eisenberg
Speelduur: 81 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.