The Square

recensie The Square

De komische Zweedse dramafilm The Square gaat over de curator Christian. Hij huurt een PR-bureau ter promotie van de installatie ‘The Square’, waarbinnen geen regels gelden. Wat wij van The Square vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Christian is curator van een museum. Hij hecht veel waarde aan idealen. Ook voor de nieuwe installatie, genaamd ‘The Square’. Dat is een ruimte waarbinnen geen regels gelden. Om mensen naar het museum te trekken, huurt Christian een PR-bureau in. De campagne is echter vrij orthodox en zorgt voor commotie. Niet alleen bij het publiek, maar ook bij Christian, die zelf ook steeds verder ontspoort.

Ons eindoordeel?

The Square verdeelt ons. Hij vond hem alleraardigst en zij was heel stellig: wat een kutfilm! Nooit meer naar de winnaar van de Gouden Palm in Cannes, kwam er ook nog achteraan. Dit aangezien Winter Sleep – een vorige winnaar van Cannes – voor ons ook geen succes was. Dat is natuurlijk praten vanuit de emotie, want blijkbaar deed de film toch iets met haar. Want als een film je niet interesseert, dan boeit het je ook niet. Dat deed de film in dit geval dus wel.

De film daagt film uit en laat je meer nadenken dan een doorsnee film. Datzelfde was ook al het geval bij de vorige film van Östlund, Turist. The Square is wat ons betreft vergelijkbaar en gaat nog net een stapje verder, waarbij het heel duidelijk is dat iedereen zijn eigen pad kiest. Je kunt wel A zeggen, maar als je vervolgens B doet, dan spreek je jezelf tegen. De hypocrisie van de huidige maatschappij speelt daarbij een heel belangrijke rol. We roepen allemaal een hoop dingen, maar klopt het ook wat je roept. The Square drukt je wat dat betreft met je neus op de feiten. En dat alles op een vaak luchtige en toch vrij absurdistische manier. Eerlijk is eerlijk, dat moet je liggen. In ons geval werkte dat dus slechts bij de helft van ons. Oordeel zelf, is ons advies!

Regie: Ruben Östlund
Cast: Dominic West | Claes Bang | Elisabeth Moss | Terry Notary 
Speelduur: 140 minuten

Share