The Social Dilemma

recensie The Social Dilemma

De documentairefilm The Social Dilemma laat enkele oud medewerkers van de grotere social mediaplatforms aan het woord. Zij waarschuwen ons, want we zijn koopwaar, beïnvloedbaar en te manipuleren. Wat wij van The Social Dilemma vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een aantal voormalige technische ontwerpers van grote social mediaplatforms waarschuwen ons. Hoewel zij zelf schuld zijn aan de verslavingsdrang die we haast allemaal hebben voor die social media, hebben zij daar wel spijt van. De negatieve effecten worden volgens hen steeds duidelijker, want wij zijn koopwaar, die te beïnvloeden en manipuleren zijn.

Ons eindoordeel?

The Social Dilemma wijst ons op de negatieve gevolgen van social media. Eng om te zien, maarrrrr, dat doen ze wel op een heel eenzijdige manier. En juist daar waarschuwen ze ons ook voor, voor die eenzijdigheid. Dat de documentaire dan alleen op Netflix te zien is – de documentaire maakt zelfs al een tijd lang deel uit van een door Netflix gecreëerde top 10 lijst om jouw aandacht vast te blijven houden – helpt ook niet mee. En toch, toch ga je twijfelen.

Iedereen met een gezond verstand weet dat bedrijven als Twitter, Facebook en Instagram geld willen verdienen. Hoe doen ze dat? Juist, door jouw aandacht vast te houden en je de juiste advertenties voor te leggen. Bij ons werkt dat, want geregeld zie ik wieleroutfits voorbij komen, waar ik dan op klik. Je raadt het al, die zoek ik ook echt. Dat is ook niet erg, maar als iedereen alleen te zien krijgt wat zij beslissen, dan natuurlijk wel. Vooral als het de politiek aangaat en de gezondheid van de aarde. Die verschillen tussen de mensen op deze aardkloot lijken onderling dan ook groter te worden. Dat merk je aan alles, of zijn het ook weer de social media die ons dat doe geloven? Niemand lijkt meer naar elkaar te willen luisteren. Alleen onze eigen mening telt. Dat is dus niet goed he, maar dat hoeven we jullie niet te vertellen.

Maar ze leggen het er in The Social Dilemma wel heel Amerikaans dik bovenop. Het speelfilm gedeelte deed je makkelijker inleven in de situatie, maar was retezoet, vol met inkoppertjes én slecht geacteerd. Alsof je naar Nijntje keek. Zonder die film snapten wij de strekking ook wel hoor! En hoe zit het met je eigen zelfdenkende vermogen en opvoeding. Ergens mag je toch verwachten dat je zelf ook na kunt denken in wat goed en slecht is.

The Social Dilemma doet je twijfelen over social media. Want zij laten jou alleen zien wat jij wilt zien. Althans, dat is wat deze documentaire ons doet geloven, want hij is ook wel heel eenzijdig. Maar in je achterhoofd blijft de gedachte toch een beetje eng hoor!

Regie: Jeff Orlowski
Cast: Skyler Gisondo | Kara Hayward | Vincent Kartheiser
Speelduur: 89 minuten

Share

2 gedachtes over “The Social Dilemma

  1. Het speelfilm gedeelte was inderdaad tenenkrommend. Zo’n “after school special” gevoel had ik erbij. Maar vond het wel fascineren om te horen wat de voormalige medewerkers te vertellen hadden.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.