The Salesman

The Salesman

Iraanse films hebben vaak een dramatische inslag. Dat heeft waarschijnlijk met de cultuur te maken, maar misschien nog wel meer met het regime. Films uit Iran zijn voor ons in ieder geval vaak wel de moeite waard om te kijken. Of dat in het geval van het dramatische en enigszins thrillerachtige The Salesman ook het geval is, lees je in onze uit ongeveer 175 woorden bestaande B-recensie.

Het verhaal

Emad en Rana moeten hun huis verlaten omdat de kans bestaat dat het instort. Hun nieuwe appartement huren ze via een vriend, die ook met hen toneel speelt. Als een vreemde man Rana op een dag molesteert, gaat Emad op onderzoek uit. Al snel blijkt dat voor hen een vrouw van lichte zeden in het appartement heeft gewoond. Emad – een man die voor Iraanse begrippen vrij westerse opvattingen heeft – zint op eerwraak, hoewel zijn vrouw dat niet wil. Zal hij de dader vinden?

Ons eindoordeel?

The Salesman is een film die boeit. Hoewel Emad vrij westerse opvattingen heeft, zie je dat die in de loop van de film vervagen. Van docent die vrij open is richting zijn studenten en in een Engels toneelstuk speelt, tot een man die uit is op eerwraak. Shahab Hosseini is zeer goed in zijn rol als Emad. Emoties spatten van het scherm af! Overigens moet je wel een beetje geduld hebben, want de film is redelijk traag en moet het hebben van de goede dialogen. Tot slot is het goed om te vermelden dat The Salesman eigenlijk een gewelddadige film is. Niet in beeld, maar wel in de verhaallijn. Zo kan het ook.
Regisseur: Asghar Farhadi
Cast: Shahab Hosseini | Taraneh Alidoosti | Babak Karimi
Speelduur: 125 minuten

Share

5 gedachtes over “The Salesman

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.