The Saint of the Impossible

recensie The Saint of the Impossible

De dramafilm The Saint of the Impossible gaat over tweelingbroers die samen met hun moeder de touwtjes aan elkaar moeten knopen in New York. Als illegalen is dat niet gemakkelijk, maar hun ontmaagding moet ze helpen. Wat wij van The Saint of the Impossible vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Paul en Tito zijn tweelingbroers die op jonge leeftijd al met hun moeder vanuit Peru naar New York ‘verhuisden’. Het is overleven voor de drie, waarbij ze de eindjes aan elkaar moeten knopen om maar niet uit huis te worden geplaatst. Hun ontmaagding moet de oplossing bieden. En laat ze tijdens hun taalles nu net de prachtige Kristin tegen het lijf lopen.

Ons eindoordeel?

Ik kende het boek De Heilige Antonio van Arnon Grunberg niet, maar deze boekverfilming deed mij ontzettend denken aan een mogelijk vervolg op meestwerwerk La Jaula de Oro uit 2013. Dat kan overigens niet, want dat gaat over Guatamalteekse gelukszoekers, daar waar The Saint of the Impossible over een Peruaans gezin gaat. Het verhaal gaat over een Amerikaanse droom, die eerder een nachtmerrie blijkt dan een droom. Het is slechts weinigen gegeven om die droom ook waar te maken.

Wie zijn droom misschien wel waar heeft gemaakt, is Grunberg zelf. Een piepkleine rol heeft hij, maar hij speelt mee. Het verhaal zelf grijpt aan, vooral op het einde. Het acteerwerk van beide broers is weliswaar niet denderend, maar moeder Rafaella (Magaly Solier) overtuigt wel. Een film vol met liefde, maar ook met naïviteit. Je ziet misschien niet altijd dat anderen slechte bedoelingen hebben. Je zult het ook zelf moeten doen. En loslaten is ook een kunst, al is dat niet gemakkelijk als je jezelf eigenlijk altijd onzichtbaar moet houden.

Schrijnend, wetende dat velen op deze manier moeten overleven. Het laatste dat opviel, was de plek waar de film is opgenomen. Het was overduidelijk wie de acteurs waren en wie niet. In een bomvol New York is niet iedereen in te huren, met als resultaat dat je menigmaal publiek ziet toekijken hoe men de film opneemt. Niet storend, wel opvallend. Al past de setting perfect, want als je ergens ongezien kunt blijven, is het wel in the city that never sleeps.

The Saint of the Impossible weet te raken. Het acteerwerk van de tweelingbroers is weliswaar niet top, maar het verhaal weet de schrijnende situatie van velen samen te vatten. Over overleven, hopen en dromen in een genadeloze nachtmerrie.

Regie: Marc Raymond Wilkins
Cast: Magaly Solier | Marcelo Durand Castro | Adriano Durand Castro
Speelduur: 99 minuten
Releasedatum: 19-5-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.