The Rossellinis

recensie

De documentaire The Rossellinis gaat over een van de bekendste Italiaanse regisseurs ooit: Roberto Rossellini. Een van zijn vele kleinkinderen interviewt familieleden om meer te weten over wie zijn opa was. Wat wij van The Rossellinis vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De beroemde Italiaanse regisseur Roberto Rossellini had drie vrouwen in zijn leven, waarvan Ingrid Bergman de bekendste was. Daarnaast had hij bij al die vrouwen kinderen. Tel daar weer nog meer kleinkinderen bij op en je kunt wel spreken van een grote familie. Een van die kleinkinderen, Alessandro heeft een documentaire gemaakt over zijn opa. Hij interviewt vele familieleden en schuwt de kritische vragen niet. Alles om maar meer over zijn opa te weten te komen.

Ons eindoordeel?

Wat een leuke, interessante en oprechte documentaire is The Rossellinis. Gemaakt door de kleinzoon van de meester zelf en, als ik het zo zag, net zo eigenwijs. Al die Rossellinis zijn wat dat betreft maar eigenwijs, of zoals maker Allesandro het zelf zegt, ze lijden aan Rossellinitis. Des te beter is het dat het ook een kritische documentaire is, waarbij Allesandro zijn familieleden zeker niet met zijde handschoenen aanpakt. En zichzelf overigens ook niet!

Er is overigens ook genoeg ruimte voor een lach. Dat zorgt er ook voor dat je ziet dat de familieleden kritiek ook wel aankunnen. Ze staan hun hele leven in de aandacht, dus misschien dat dat meehelpt. Dat het niet altijd gemakkelijk voor hen is geweest om een kind of kleinkind van een meester te zijn geweest, blijkt ook. Ten eerste omdat opa niet altijd een leuke vader en opa was. Hij leefde voor film, niet perse voor zijn familie. Ten tweede omdat diezelfde vader en opa wel deuren voor zijn familie kon openen, waardoor ze het volgens anderen maar gewoon in de schoot geworpen kregen. Dat is natuurlijk niet fijn om altijd maar te horen. Wat wel fijn is om te horen, is de bijbehorende prettige muziek!

The Rossellinis is een oprechte, leuke, interessante, maar ook (zelf)kritische documentaire. Dat meester Roberto Rossellini niet altijd een leuke vader en opa was blijkt wel, maar films maken kon hij wel!

Regie: Allesandro Rossellini | Lorenzo d’Amico de Carvalho
Cast: Allessandro Rossellini | Isabella Rossellini | Renzo Rossellini | Isotta Rossellini
Speelduur: 90 minuten
Releasedatum:
16-9-2021 | Film by the Sea

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.