The Revenant

The revenant Leonardo DiCaprio

Soms ben je heel blij dat je een film ziet. The Revenant was zo een film voor ons. Deze epische western met Leonardo DiCaprio was zo ontzettend goed, dat wij er, ondanks dat we hem gewoon thuis voor de buis zagen, wel een lekker lange C-recensie voor over hebben.

Het verhaal

Hugh Glass (DiCaprio) is een man die de weg wel weet in het land van de indianen. Hij is het dan ook die enkele stropers begeleidt door dat land. Dat de stropers en indianen geen vrienden zijn komen we ook al snel achter. Net als dat John Fitzgerald (Hardy) het niet zo op de zoon van Glass heeft, want juist Glass zijn zoon is van Indiaanse komaf. Als Glass vervolgens een aanval door een beer overleeft, laat Fitzgerald hem voor dood achter, maar niet voordat hij voor zijn ogen zijn zoon heeft vermoord. Glass zint op wraak, maar zal hij die krijgen?

Ons eindoordeel?

The Revenant blaast je echt van je stoel af. Misschien nog niet eens zozeer vanwege het verhaal, maar des te meer vanwege de prachtige natuurbeelden die je om de oren vliegen. Dat alles door gebruik te maken van natuurlijk licht; puurder kun je het landschap bijna niet in beeld brengen.

Uiteraard speelt ook het op de waarheid gebaseerde verhaal een belangrijke rol. Hoewel het verhaal misschien een ietwat traag is, komt dat The Revenant ten goede. De spanning wordt namelijk langzaam maar zeker opgebouwd en je komt meer te weten van Glass en zijn verleden. Dat verleden is belangrijk voor je als kijker, omdat je daardoor de beweegredenen van Glass komt te weten. En je wilt ook steeds meer weten. Want ‘Waar gaat het verhaal naartoe?’ is een vraag die je jezelf een paar keer afvraagt in deze film, op een positieve manier.

Daarnaast is sprake van een soort strijd tussen drie partijen. Glass is op zoek naar Fitzgerald, terwijl de indianen ook weer op zoek zijn naar alles en iedereen die hun land betreedt. Het zijn dan ook de indianen die de boel bijeen willen drijven. Glass is daardoor als het ware een jager die zelf ook wordt opgejaagd. Voor- en achterom kijken is dus essentieel en verslappen is geen optie. Actie ontbreekt dan ook duidelijk niet!

Tom Hardy speelt de rol van verrader perfect en Leonardo DiCaprio is groots in het beeldend acteren. Die twee dragen de film ook echt als het aankomt op acteren. Praten doet DiCaprio echter weinig. Wil dat zeggen dat je niet acteert? Zeer zeker niet. Verdiende hij er ook de Oscar voor volgens ons? Dat vinden wij van niet, maar goed is het zeker wel.

The Revenant is in ieder geval een film die lang bij zal blijven, al is het maar omdat hij zo goed voelt. En soms is een gevoel nu eenmaal lastig uit te leggen. De film kijken is dan ook de enige tip die we kunnen geven!

Regisseur: Alejandro González Iñárritu
Cast: Leonardo DiCaprio | Tom Hardy | Domhnall Gleeson
Speelduur: 151 minuten

Share

12 gedachtes over “The Revenant

  1. Hoi, ik heb deze film ook gezien en hoewel ik hem best goed vond vind ik hem toch niet zo goed als de eerdere films van Inarittu: “Amores perros”, “Babel” en vooral “Biutiful”. Inarittu is duidelijk een van mijn favoriete regisseurs van dit moment, maar zijn 2 Hollywoodfilms (ook “The birdman”) halen het wat mij betreft niet bij zijn eerdere werk. Groetjes, Erik

    1. Ze zijn ook niet met elkaar te vergelijken denk ik. Je ziet dat het budget voor hem ook toeneemt en dat je daardoor een ander soort film krijgt die bezoekers ‘moet’ trekken. Babel hoort bij mijn favoriete films allertijden, net als Biutiful, dus je kunt wel stellen dat hij ook een van mijn favoriete regisseurs is.

  2. Net zoals jullie, werd ook ik destijds omver geblazen door deze film. Ik heb met open mond zitten kijken naar de prachtige beelden en werd meteen meegezogen in het verhaal. Eén van de beste films van dit decennium, wat mij betreft.

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.