The Real Charlie Chaplin

recensie The Real Charlie Chaplin

De documentaire The Real Charlie Chaplin gaat over de opkomst en de val van deze wereldberoemde stille acteur. Maar de man had ook een stem, iets wat hem uiteindelijk de das om deed. Wat wij van The Real Charlie Chaplin vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Chaplin stond bekend als de bekendste acteur van voor WOII. Die opkomst brengt men in beeld, waarbij ze gebruik maken van archiefmateriaal. Van de sloppenwijken van Londen, naar het luxe Hollywood en uiteindelijk naar het beklaagdebankje van de FBI.

Ons eindoordeel?

Tel de bekendheid van Pitt, Clooney, Hanks, DiCaprio en alle andere wereldsterren van dit moment bij elkaar op, en dan nog komen ze niet in de buurt van Chaplin. De man was een grootheid, een wereldster en vulde met gemak vele pleinen met (tien)duizenden mensen. The Real Charlie Chaplin gaat verder in op wat die bekendheid voor Chaplin zelf betekende.

Want iedereen – waaronder ikzelf – ziet Charlie Chaplin als de stille man met de bolhoed, de nepsnor, de wandelstok, de afgetrapte schoenen en de zwerverskleren. Maar dat klopt dus niet, want dat was zijn alter ego, The Tramp, waarmee hij in vele films bekendheid verwierf. Chaplin was de man die hem speelde en op latere leeftijd pas een stem kreeg, toen de stomme film uit de mode raakte. En zijn stem gebruikte hij later dan ook! Dat had dan wel een keerzijde, want voorheen was hij geliefd, maar daarna zag iedereen hem liever opgetieft, met dank aan de FBI. Die wees deze stilzwijgende comedian namelijk aan als een teveel pratende communist.

Inhoudelijk was het een prima documentaire, waarbij de vrolijkheid plaatsmaakt voor de teloorgang, maar ook weer niet heel bijzonder. Sommige scènes zijn geacteerd door acteurs, met de echte geluidsopnamen erover heen. Leuk, maar weinig toevoegen, net als de voice-over. Zo onnodig, want je ziet het bijna allemaal gebeuren. Helemaal als je vaak ook de echte Chaplin zag praten.

Een obsessieve man, die alleen maar succes wilde. Men moest hem zien. Hij moest en zou slagen. Iedereen moest hem ook volgen. En zijn eigen denkwijze komt ook terug in de films, getuige ook The Great Dictator, die nog steeds actueel is. Ook in andere films komt dat terug, waarmee hij zich overigens wel kwetsbaar opstelde.

In The Real Charlie Chaplin zie je wie Charlie Chaplin echt was. Een prima documentaire, over de de teloorgang van een gevallen en niet meer zo stilzwijgende comedian. Alleen jammer dat men hem liever niet zag praten, want hij zei echt wel betekenisvolle dingen.

Regie: Peter Middleton | James Spinney
Cast: Charles Chaplin
Speelduur: 114 minuten
Releasedatum: 7-7-2022

Share

Een gedachte over “The Real Charlie Chaplin

  1. Hoi Bart, ik ben een fan van de films van Charlie Chaplin. Zijn korte films van voor 1920 heb ik voor het merendeel nog niet gezien. Van zijn langere films vind ik er 4 uitspringen: “The Kid”, zijn hoogst gewaardeerde film: “City Lights”, “Modern Times” en toch ook het ondergewaardeerde maar zeer komische “Monsieur Verdoux”. “The Great Dictator” hoort dan niet bij mijn persoonlijke favorieten, maar blijft een onderhoudende film. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.