The Queen’s Gambit

recensie The Queen's Gambit

De dramaserie The Queen’s Gambit gaat over Beth Harmon, die een groot schaaktalent is, maar ook heel goed is in het nuttigen van kalmeringspillen en alcohol. Wat wij van The Queen’s Gambit vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Beth Harmon komt al op jonge leeftijd in een weeshuis in Kentucky terecht. Daar komt ze erachter dat ze goed kan schaken, met dank aan de conciërge. Ze kan nog beter schaken als ze kalmerende middelen slikt. Een verslaving is dan ook wat volgt. Naarmate ze ouder wordt ontwikkelt ze haar schaakspel en verandert ze steeds meer in een glamourgirl. Ze is inmiddels zo goed dat ze voor niemand bang is in de schaakwereld, behalve dan voor de Rus Borgov.

Ons eindoordeel?

Je zou bijna gaan zuipen en pillen gaan slikken zoals Beth in The Queens Gambit. Even net zo slim zijn als zij. Even de tegenstander te snel af zijn. Maar ja, wij zijn maar normaal (ahum), dus op een verslaving na zullen we er niet slimmer van worden. Van deze leuke en bij tijd en wijlen spannende serie overigens ook niet, maar de serie heeft er wel voor gezorgd dat er nu een schaakspel op de smartphone staat. Want ja, als je deze serie ziet wil je spontaan gaan schaken. En nee, winnen lukt niet.

Wat sowieso opvalt aan de serie is de prachtige setting met bijbehorend interieur, de kleding en de flitsende cinematografie. Die drie zijn goed op elkaar afgestemd en bootsen de jaren 50 en 60 goed na. Ook vinden wij de sociaal onhandige Beth wel schattig. Als ze schaakt is ze meedogenloos, maar in het echte leven moet ze nog veel leren. Ze wil ook leven en dat blijkt wel.

Babyface Indiana Jones – Thomas Brodie-Sangster in de rol van Benny Watts – vonden we niet passen bij deze serie, maar dat is misschien ook wel omdat hij ons ook al niet aanstond in The Maze Runner. Dat is een beetje blijven hangen. Ook missen we de echte diepgang en is wat je in de serie ziet te braaf voor wat bij Beth hoort. Een complex persoon als Beth verdient meer diepgang, zeker met zo een verleden als zij. Wie weet komt dat wel meer aan bod in een eventueel tweede seizoen, want het lijkt onvermijdelijk dat die er komt. Anya Taylor-Joy vonden we overigens goed in haar rol. Soms kwetsbaar en dan weer krachtig als het aankomt op het schaken. En wij houden wel van die winnaarsmentaliteit.

The Queen’s Gambit heeft er bij ons voor gezorgd dat er een schaakspel op onze smartphone staat. Een mooie, leuke en soms spannende serie, die gezien de geschiedenis van Beth alleen wel te braaf is in wat zij aan de kijker laat zien.

Regie: Scott Frank
Cast: Anya Taylor-Joy | Marielle Heller | Thomas Brodie-Sangster
Speelduur: 1 seizoen (7 afleveringen)

Share

Een gedachte over “The Queen’s Gambit

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.