The Prestige

recensie The Prestige

De mysterieuze dramafilm The Prestige gaat over twee goochelaars, die beide de beste van de wereld willen zijn. En ze hebben er veel voor over om de andere te laten falen. Wat wij van The Prestige vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Robert en Alfred zijn beide goochelaars, rond 1900. Beide is het vak bijgebracht door Cutter, maar ze willen ook allebei beter zijn dan wie dan ook. Dat leidt tot een rivaliteit die zijn grenzen niet kent. Ze doen er alles aan om de ander te laten falen, maar vergeten daardoor ook de wereld om hen heen.

Ons eindoordeel?

Soms kijk je een film en dan ineens besef je dat je hem toch al eerder hebt gezien. Hij was simpelweg gewoon niet blijven hangen. Dat geldt voor The Prestige bij ons. En nee, dat betekent niet dat we hem slecht vinden, want anders hadden we hem wel onthouden. Het is gewoon een prima film. Overigens brengt het ons wel terug naar onze jeugd, waarin we ook goochelaar wilden zijn. Noem het een stukje nostalgie. Het amateuristische goocheltruc-setje was alleen niet zo goed dat we er ons werk van hebben kunnen maken. Gelukkig ook maar, anders konden we niet over films bloggen.

De film zelf sluit uiteraard aan bij het hoofdthema van de film. Het gaat over goochelen, dus jij als kijker wordt vast en zeker voor de gek gehouden. Er moest haast wel een dubbele bodem in de film zitten. Dat was dus ook. Voorspelbaar dus, wat ook in dit geval niet erg is. Voorspelbaar, maar niet zo voorspelbaar dat je alles al weet. Oplettende kijkers hebben het wel al snel door. Wij noemen onszelf dan maar even die oplettende kijkers, maar dat heeft dan ook te maken met ons amateurgoochelverleden. Dat snappen jullie ook wel. Wij kennen de kneepjes van het vak. Die voorspelbaarheid kwam voor ons in ieder geval niet te goede van de spanning.

Het acteerwerk van zowel Bale als Jackman was prima, maar niet uitmuntend. Daarvoor is het voor ons teveel een showfilm. Die manier van acteren die daarbij hoort ligt ons wat minder. Caine als oude rot was wat dat betreft overtuigender, maar zijn rol gaf daar dan ook aanleiding voor. Als een soort van papa zwevend boven beide heren.

The Prestige is een prima film, maar in onze ogen bij lange na niet de beste van Christopher Nolan. Misschien zelfs wel een van zijn minsten. Dat zegt dan ook weer genoeg over de overige films die hij gemaakt heeft. The Prestige is een film die voorspelbaar is, maar door de goochelaspecten wel lekker nostalgisch aanvoelt.

Regie: Christopher Nolan
Cast: Hugh Jackman | Christian Bale | Michael Caine | Scarlett Johansson
Speelduur: 130 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.