The Painter and the Thief

recensie The Painter and the Thief

De documentaire The Painter and the Thief gaat over twee gestolen werken van een kunstenares. Ze confronteert de dief, die ze als compensatie wil portretteren. Er ontstaat een band. Wat wij van The Painter and the Thief vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Twee dieven stelen op klaarlichte dag het werk van Barbora Kysilkova uit een galerij. In de rechtbank confronteert Barbora een van die dieven, Karl-Bertil. Ze vraagt hem voor haar te poseren voor een portret, als compensatie. Uiteindelijk raken de twee steeds meer aan de praat en ontstaat een bijzondere band. Ze lijken te verschillen, maar ook weer niet.

Ons eindoordeel?

Tering, kan de Tsjechische Barbora uit The Painter and the Thief even verdomd goed schilderen, zeg. En dat is niet het enige, want ze is ook een soort psychologe voor dief Karl-Bertil – iets wat hij overigens ontkent, want hij reageerde via Instagram op mijn recensie. Vergevingsgezind en zoeken naar het echte verhaal achter de man. Dat daar dan een schaduwzijde aan zit is overigens ook duidelijk.

Zelf iets over hebben voor iemand terwijl je zelf niets hebt. Terwijl hij € 20.000,- aan waarde van je heeft laten verdwijnen. Dat rijmt niet, vindt ook haar man. Haar grootste liefde is dan ook haar grootste criticaster. Ze is soms een gevaar voor zichzelf, vindt hij. Dat hij juist de kritische noot is in deze documentaire, zet de documentaire kracht bij. Niet iemand anders, nee de man die zielsveel van haar houdt. Hij wil haar beschermen, daar waar zij geen gevaar ziet. Ze wil op het einde van de rit gewoon gezien worden. Hard van buiten, maar zacht van binnen. Net als Karl-Bertil. En waar je een bepaalde verwachting hebt waar het verhaal naartoe gaat, gaat het eigenlijk de andere kant op. Zij glijdt af, terwijl het met hem steeds beter gaat.

De vraag die je jezelf continu stelt is of de schilderijen nog terug worden gevonden. Dat laat ik in het midden, voor de spanning. De volhardenheid van Barbora is in ieder geval te prijzen. Ze zou ook een goede rechercheur zijn. Grappig moment in de documentaire is dat Karl-Bertil folders staat te snijden in de gevangenis. Let vooral op van welke serie die folders zijn. Ik moest bij het zien van die scène best wel grinniken. Daar tegenover staat het kippenvelmomentje bij de laatste scène. Daar komt alles samen.

The Painter and the Thief is een bijzondere documentaire. Twee verschillende mensen die uiteindelijk helemaal niet zo verschillend zijn. Een zoektocht naar twee verloren schilderijen, maar ook naar jezelf, samen met de dief.

Regie: Benjamin Ree
Cast: Karl Bertil-Nordland | Barbora Kysilkova
Speelduur: 103 minuten
Releasedatum:
29-7-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.