The Painted Bird

recensie The Painted Bird

De drama- en oorlogsfilm The Painted Bird gaat over een jonge jongen, die zichzelf in Oost-Europa moet zien te redden tijdens de gruwelijke Tweede Wereldoorlog. Wat wij van The Painted Bird vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een Joodse jongen verblijft bij zijn pleegmoeder in Oost-Europa. Als zij overlijdt, moet de jongen zichzelf zien te redden. Alleen, als je zo jong bent, dan ben je afhankelijk van anderen. Hij trekt van dorp tot dorp en van gezin naar gezin. Iedereen heeft wel iets op zijn of haar kerfstok, want nooit vindt de jongen rust. Daarnaast zie hij ook wreedheden van de Russische en Duitse soldaten.

Ons eindoordeel?

Contextloze wreedheid zien we in The Painted Bird. Al spreekt de oorlog ook voor zich, dus totaal contextloos is de film niet. Hoeveel leed kan een kind dragen! Dit zagen we eerder in Come and See al, maar deze film doet er haast een schepje bovenop. The Painted Bird is dan ook niet voor tere zieltjes en dierenliefhebbers bedoeld.

We moeten zeggen dat we het nut van de wreedheid niet altijd inzien. Als het is om te choqueren dan is dat zeker gelukt. Al was dat na twee uur ook al lang duidelijk. En aangezien de film 169 minuten duurt, was dat uiteindelijk teveel van het goede. Daarnaast misten we, en wij vinden dat heel belangrijk, toch wat emotie. De angst die de jongen moet ervaren, zien wij niet. Diezelfde jongen (Petr Kotlár) heeft overigens wel een karakteristieke kop, die je ziet veranderen. Volwassen zijn terwijl je kind bent. Soms kun je niet anders.

Deze grauwe zwartwit boekverfilming komt wel binnen hoor. Laat dat duidelijk zijn. Een bijna gespreksloze film die het vooral van haar wrede beelden moet hebben. Beelden waarin licht ook een belangrijke rol heeft en bijdraagt aan de kijkbeleving. En de film zit bomvol bekenden, die je niet in een Tsjechische film zou verwachten. Zo hebben wij Udo Kier, Stellan Skarsgård, een nagesynchroniseerde Harvey Keitel en Barry Pepper gespot.

The Painted Bird is een oorlogsfilm waarin de wreedheid centraal staat. Een film die indruk maakt en choqueert. Dat laatste zelfs zoveel dat het ook een onsje minder had gemogen. Daarnaast misten we af en toe ook de emotie die je wel zou verwachten bij zo een jonge jongen.

Regie: Václav Marhoul
Cast: Petr Kotlár | Stellan Skarsgard | Harvey Keitel | Udo Kier | Barry Pepper
Speelduur: 169 minuten

Share

3 gedachtes over “The Painted Bird

  1. Ik heb de film niet gezien, maar wel het gelijknamige boek waarop de film is gebaseerd (vermoed ik). Dat vond ik een schokkend boek met inderdaad veel nodeloze wreedheden. Ik heb geen enkele behoefte om deze film te gaan zien. Groetjes, Erik

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.