The Other Side of the Wind

recensie The Other Side of the WindDe dramafilm The Other Side of the Wind gaat over regisseur Jake Hannaford. Op zijn 70e verjaardag vertoont hij zijn nieuwste nog niet voltooide film. Pruimen mensen zijn films nog wel? Wat wij van The Other Side of the Wind vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Jake Hannaford heeft al een heel regisseursleven achter zich, als hij zich aan een nieuw en risicovol project waagt. Op zijn 70e verjaardag vertoont hij de ruwe versie van zijn film aan genodigden. De hoofdrolspeler is er niet, want die liep weg op de set. Zitten mensen überhaupt nog wel op zijn films te wachten?

Ons eindoordeel?

Volgens ons zijn er nog nooit zoveel shots in één film geweest. De editor heeft zijn hand vol gehad aan The Other Side of the Wind. Om precies te zijn 40 jaar. Dat laatste is echt waar, al heeft het natuurlijk niet 40 jaar geduurd om te editen. Het heeft gewoon 40 jaar geduurd voordat de film eindelijk is afgerond. En Orson Welles is de regisseur, maar is zelf ook al in 1985 gestorven.

Dat aantal shots maakt de film wel wat onoverzichtelijk en chaotisch. Het gaat allemaal met zo een moordend tempo en er zijn zoveel personages, dat het vooral op het begin zoeken is. Wie is nu wie en wat is het moraal van het verhaal? Op het einde komt daar gelukkig wat meer rust in. Datgene wat we zien is wel ontzettend mooi geschoten. Zwartwit in combinatie met kleur en prachtig lichtgebruik.

Het mooie is ook wel dat de film zichzelf eigenlijk ook te kakken zet, op een mockumentary-achtige manier. Heel het verhaal gaat over de filmwereld en hoe een vies wereldje dat wel niet is. Althans, zo zien wij het in deze film. Met name Hannaford is natuurlijk een verschrikkelijke man; een rol die John Huston destijds perfect vertolkte. Bijna niemand durft tegengas te geven aan Jake. Doe je dat wel, dan serveren ze je af. De film is dan ook wel tijdloos, want hoewel 40 jaar geleden opgenomen, geldt dat nu uiteraard ook nog. De #metoo is in deze film overigens ook niet ver te zoeken.

The Other Side of the Wind is chaotisch, maar wel positief chaotisch. Op het begin is het goed opletten, maar op het einde valt het allemaal op zijn plek. Geduld is een schone zaak. En de beelden zijn om je vingers bij af te likken.

Regie: Orson Welles
Cast: John Huston | Oja Kodar | Peter Bogdanovich | Robert Random
Speelduur: 122 minuten

Share

Een gedachte over “The Other Side of the Wind

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.