The Movie Teller

recensie The Movie Teller

Waardering: 2 uit 5.

De dramafilm The Movie Teller gaat over María. Zij kijkt wekelijks film en weet dat thuis tot in perfectie na te vertellen. Dat alles in een Chileens mijnstadje. Wat wij van The Movie Teller vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

María Margarita is een groot filmfanaat. Met dank aan haar ouders, want zij nemen haar en haar broers elke zondag mee naar de bioscoop in het Chileense mijnstandje waar ze wonen. Daar komt plotseling een einde aan, doordat er geldnoot ontstaat. Toch vindt María een manier om nog films te kijken. Thuis vertelt ze die films dan na. Dat doet ze op zo een leuke manier, dat er steeds meer mensen naar haar filmverhalen komen luisteren. Ondertussen staat er veel te veranderen in het mijnstadje, wat ook weer consequenties heeft voor María.

Ons eindoordeel?

Om maar met de deur in huis te vallen; de fraaie beelden verbloemen het flinterdunne verhaal. Cinematografisch echt een prachtige film, maar het verhaal is zo zoet (en slecht). Men speelt constant in op het gevoel van de kijker. Laat de kijker lekker zelf dat gevoel bepalen, in plaats van het op te leggen.

De start van de film helpt niet mee. Meteen een voice-over, waardoor je weet dat er een tijdssprong gaat komen, zonder nog maar iets gezien te hebben. In principe zien we zelf wel wat er gebeurt. De ogen beloont men wel rijkelijk. Vooral al je fan bent van geel-blauwe kleuren dan zit je gebakken. Jammer dat juist die fraaie beelden niet aansluiten bij het leven dat men leidt. De mijnen vragen om meer rauwigheid en minder geliktheid! En Daniel Brühl heeft geen toegevoegde waarde, terwijl je vooraf juist denkt dat hij dat wel heeft. Statisch acteert hij, zonder enige vorm van emotie, net als de rest. De film staat overigens bol van filmklassiekers, wat dan wel weer leuk is. Daar houdt het wel op, want deze film weet geen enkel moment te raken, ook niet op belangrijke historische momenten.

Regisseuse Lone Scherfig (An Education (2009) en The Riot Club (2014)) heeft een paar fraaie films op haar naam staan, maar deze past daar helaas niet tussen. The Movie Teller is een klassiek voorbeeld van teveel je best doen om de kijker voor je te winnen. Het tegenovergestelde gebeurt.

Regie: Lone Scherfig
Cast: Bérénice Bejo | Daniel Brühl | Antonio de la Torre | Sara Becker | Alondra Valenzuela
Speelduur: 116 minuten
Releasedatum: 13-6-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.