The Mole Agent

recensie The Mole Agent

De documentaire The Mole Agent gaat over de 83-jarige Sergio, die als spion undercover gaat in een bejaardentehuis. Wat wij van The Mole Agent vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Sergio is 83 en een Chileense spion. Hij werd namelijk door privédetective Romulo gecast om te infiltreren in een bejaardentehuis. Doel is om voor de dochter van een van de bewoonsters uit te zoeken of haar moeder slecht wordt behandeld. En hoewel Sergio graag een goede spion wil zijn, heeft hij wat moeite met de moderne technologie. Ook mist hij zijn overleden vrouw, maar deze opdracht zorgt voor een welkome afleiding. Langzaam komt Sergio meer te weten en bouwt hij een band op met de bewoners.

Ons eindoordeel?

Waar The Mole Agent start als een hilarische feelgood, wordt toch al snel een kritische documentaire. Op het begin van de film vraag je jezelf zelfs af of dat wat je ziet wel echt is. Sergio geloven we nog wel, maar de privédetective lijkt zo uit een Pink Panther-film met Louis de Funès te komen wandelen. Alsof je naar een mockumentary kijkt. Niets is minder waar dus. De man is echt! Bizar.

We willen niet teveel weggeven, maar deze documentaire maakt een ding toch echt wel heel duidelijk. Eenzaamheid van ouderen komt ook door ons. We kunnen allemaal wel gaan zeiken op het in onze ogen niet werkende zorgsysteem, maar wat doen we er zelf aan. Iets meer uitgaan van de goedheid van de mens zou ook fijn zijn. Vooral als die mens een onderbetaalde zorgmedewerker is en zorgt voor de persoon waar jij zoveel van houdt! Natuurlijk, dingen kunnen altijd beter, maar begin bij jezelf.

Pijnlijk om in deze documentaire te zien. Bewustwording gaat op deze manier een stukje beter. En hoewel dit in Chili is, geloven wij best dat dit ook in Nederland gebeurt. Wij hadden er toch een melancholisch gevoel bij na afloop, ondanks dat het ook een grappige documentaire is. En wat is Sergio toch een mooi en oprecht mens.

The Mole Agent start als een feelgood documentaire. Gelukkig blijkt het al snel een aanklacht tegen ons! Oftewel, wij die onze ouders en opa’s en oma’s in bejaardenhuizen stoppen. Want waarom kritisch zijn op de zorgverlening als je er zelf überhaupt nooit komt! Pijnlijk.

Regie: Maite Alberdi
Cast: –
Speelduur: 90 minuten

Share

Een gedachte over “The Mole Agent

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.