The Mirror and the Window

recensie The Mirror and the Window

De documentaire The Mirror and the Window gaat over de beste vriend en de moeder van Diego Gutiérrez. Beide gaan dood en beide doen hun verhaal. Diego luister en filosofeert mee over waarom we hier op aarde zijn. Wat wij van The Mirror and the Window vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

De beste vriend en de moeder van Diego Gutiérrez vragen hem om hen te filmen. Beide bevinden zich op andere plekken op de wereld, maar beide hebben niet lang meer te leven. Zij praten over het leven en Diego luistert. Zij gaan richting een naderend einde en hij probeert waar mogelijk in de verhalen mee te gaan. Want waarom zijn we eigenlijk op aarde?

Ons eindoordeel?

Ja, je weet dat het schot gaat komen. Maar wanneer, dat is de vraag in The Mirror and the Window. Het is namelijk niet de vriend die regisseert, maar Diego zelf. En hij bepaalt. Hij kiest voor de opbouw. Een opbouw waarbij je vooral informatie in je opneemt en ook zelf over het leven gaat nadenken. We zien een (te) oprechte moeder en een realistische vriend. Misschien is de moeder ook wel te oprecht voor haar zoon, waardoor de confrontatie er is. Al lijkt die alleen uit woorden te bestaan van haar. Hij geeft namelijk geen feedback. Dat zou emotioneel gezien meer diepgang brengen in het verhaal. Haar verzorgster krijgt overigens de meeste verhalen te horen. Tegen haar is ze nog het openhartigst.

Totaal andere mensen ook, zijn moeder en de vriend, waarbij de een nog vooruit wil kijken (door het raam) en de ander vooral weemoedig naar zichzelf kijkt (in de spiegel). En ijsbergen, waarvan ik het nut niet helemaal inzie. Of zou het zijn omdat die ooit ook verdwijnen.

Een traag opbouwende documentaire, die best zwaar is. Zwaar door de aankomende dood. En zwaar door de toch ook wel lange zit, ondanks dat de documentaire maar 92 minuten duurt. Mooi om te zien dat beide de kleine dingen gaan waarderen. De vriend geniet van de eenzaamheid in een restaurant waar nooit iemand komt en zij van de meest donkere wolken. Kleine dingen zijn ineens groot. Kleine dingen hebben ineens meer betekenis.

The Mirror and the Window is een traag opbouwende documentaire die best een zware en lange zit is. Als kijker ga je ook nadenken over het leven, want voor je het weet is het voorbij. Geniet van de kleine dingen!

Regie: Diego Gutiérrez
Cast: –
Speelduur: 92 minuten
Releasedatum: 19-11-2021 (IDFA) | 3-3-2022 (bioscoop)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.