The Marriage

recensie The MarriageDe dramafilm The Marriage gaat over Bekim en Anita. Ze gaan trouwen, maar met de komst van de geheime ex-vriend van Bekim kan dit zomaar eens anders gaan lopen. Wat wij van The Marriage vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Bekim is van plan met Anita te gaan trouwen. Dat moeten ze vooralsnog doen zonder de ouders van anita, want die zijn vermist sinds de Kosovaarse oorlog in 1999. Wel wachten ze op nieuws over die ouders. Zouden ze nog leven? De voorbereiding verloopt verder op rolletjes, zo lijkt. De geheime ex-vriend van Bekim verschijnt namelijk ten tonele, en die kan nog wel eens roet in het eten gaan gooien.

Ons eindoordeel?

The Marriage was te zien tijdens het International Queer & Migrant Film Festival. Geen rare keuze van de organisatoren van het festival gezien het verhaal. Ook niet omdat deze film de Kosovaarse inzending is voor de Oscars, om mee te dingen naar beste buitenlandse film. Is het daarmee ook een goede film?

Nee, dat is het niet. Als deze film de Oscar voor beste buitenlandse film wint, dan eten wij onze schoenen op. Het is ook geen superslechte film hoor. Daarmee zouden we hem tekort doen. Het onderwerp had alleen wat spannender kunnen zijn. Die spanning ontbreekt, terwijl de maker deze spanning wel wil laten zien.

Drie belangrijke personages, waarvan Bekim verreweg de belangrijkste is. Iemand die geen keuzes durft te maken en kiest voor veiligheid. Dat is overduidelijk. Toch jammer. Misschien ook wel begrijpelijk in een land waar openlijk homo zijn niet echt wordt gewaardeerd. Niet door buitenstaanders, maar ook niet door vrienden en familie. Dat komt terug in de film, maar eigenlijk niet genoeg om te weten waarom Bekim de stap niet durft te nemen. Het blijft toch een beetje gissen. Daardoor ontroert hij ook niet genoeg.

Ow ja, er zitten twee scènes in die naadloos in elkaar overlopen, maar waar wel twee jaar tussen zit. Heel slim gedaan.

The Marriage mist spanning. Spanning die bij een verhaal als dit wel nodig. Beklijven doet hij dan ook niet, en dat terwijl de film de Kosovaarse inzending is om mee te dingen naar de Oscar voor beste buitenlandse film. Dan verwacht je toch wat meer.

Regie: Blerta Zeqiri 
Cast: Alban Ukaj | Adriana Matoshi | Genc Salihu 
Speelduur: 97 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.