The Lighthouse

recensie The Lighthouse

De horror en dramafilm The Lighthouse gaat over twee zeelieden die een vuurtoren op een afgelegen eiland beheren. Naast hun werk drinken de mannen veel, wat natuurlijk nooit goed kan gaan als je op elkaar aangewezen bent. Wat wij van The Lighthouse vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Thomas en Thomas zijn twee zeelieden die een vuurtoren beheren op een afgelegen en troosteloos eiland. Dat is dan ook bijna het enige dat ze doen. Wat ze ook doen, is drinken. Sociale vaardigheden hebben ze ook niet, dus de gesprekken die beide voeren zijn niet hoogstaand te noemen. Maar zoals zo vaak, maakt drank meer stuk dan je lief is.

Ons eindoordeel?

The Lighthouse is misschien wel een van de meest gehypte films die er is. Dat zegt natuurlijk niets over hoe goed dat de film is, maar toch wel iets. Wij waren in ieder geval ook benieuwd naar deze horrorfilm, mede ook doordat de film in zwart-wit wordt vertoond. Waarom? Dat heeft altijd iets speciaals.

Sceptisch waren we ook wel, maar dat was niet nodig. Je beleeft de film als een soort nachtmerrie, waarin realiteit en fictie elkaar ontmoeten. Wij zouden ook gek worden, zo alleen op een eiland. Dat je dan dingen ziet die er niet zijn, is misschien wel logisch. Overigens zal de rijkelijk vloeiende alcohol (en vervangers) daar ook een flinke bijdrage aan leveren.

Verwacht geen enge horrorfilm, maar eerder een psychologische horrorfilm, met een flinke teug (snap je hem?) drama. De mannen vluchten voor zichzelf van de bewoonde wereld, maar komen zichzelf vervolgens tegen. Oud tegen jong en wijsheid tegen onwetendheid. Ze spelen een spelletje met elkaar, maar zeer zeker ook met zichzelf. Identiteit speelt daarin een grote rol. De ene weet zijn identiteit, de ander vlucht voor zijn eigen identiteit.

Wat heel verrassend was, was de humor. Echt van die mannenhumor (mag je dat nog zeggen?). Wij vonden het in ieder geval grappig. Wat minder verrassend was, was het goede acteerwerk. Willem Dafoe en Robert Pattinson schitteren. Wat een genot moet het zijn geweest om deze rollen te spelen.

Cinematografisch ook erg mooi. Het uberhippe vierkante beeld is weer van de partij. Breedbeeld was misschien beter geweest, maar dan zou het wel minder beklemmend – want dat is hey, mede ook vanwege het terugkerende zengende geluid – zijn geweest. Juist breedbeeld had in onze ogen de eenzaamheid laten zien. Er is niets op het eiland, alleen de mannen en de zeemeeuwen. Over die zeemeeuwen gesproken, daar zijn wij vanaf nu heel aardig voor. Niets dan goeds over deze vogels.

Wij waren vooraf wat sceptisch over The Lighthouse, maar werden aangenaam verrast. Top acteerwerk, een mooie cinematografie, humor en een nachtmerrie ineen. Het kan!

Regie: Robert Eggers
Cast: Willem Dafoe | Robert Pattinson | Valeriia Karaman
Speelduur: 109 minuten

Share

2 gedachtes over “The Lighthouse

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.