The Last Face

recensie The Last Face

De Amerikaanse oorlogsdrama The Last Face is de eerste door Sean Penn geregisseerde film sinds Into to Wild. Wren is een bewindvoerster van de Verenigde Naties en gaat op werkbezoek in Afrika. Daar ontmoet ze Miguel. Van het één komt het ander, maar de twee moeten ook keuzes maken. Kiezen ze voor elkaar of voor hun werk? Wat wij van The Last Face vinden, lees je in onze uitgebreide C-recensie.

Het verhaal

Wren, een bewindvoerster van de Verenigde Naties, ontmoet in Afrika de arts Miguel. Zij is niet meer praktiserend arts, maar verleent daar waar mogelijk toch hulp. Een romance ontstaat tussen de twee. Maar wat doe je als je denkt alleen maar aan de zijlijn van belang te kunnen zijn, terwijl je liefje binnen het veld een bijdrage wil leveren?

Ons eindoordeel?

Sinds Sean Penn Into the Wild regisseerde was hij, naast gevierd acteur, ook ineens een regisseur om in de gaten te houden. The Last Face is pas zijn eerste geregisseerde film (2016) sinds Into the Wild, die toch al weer uit het jaar 2007 stamt. Wij zijn dan ook zeer verbaasd dat The Last Face überhaupt niet in de Nederlandse bioscopen heeft gedraaid. Niet alleen omdat het een film van Sean Penn is en Cherlize Theron en Javier Bardem de hoofdrollen vertolken. Nee, ook vanwege het verhaal, de uitvoering en de impact die de film op ons had. Dat ondanks alle negatieve recensies die wij lazen. En die recensies waren niet mals. Op Cannes werd de film weggelachen en vele 1-sterren recensies kwamen voorbij (lees hier die van Bor Beekman in de Volkskrant). Dan vragen wij ons af of we een andere film gezien hebben!

De film slaat bij ons namelijk in als een bom, mede door zijn politieke boodschap. Een hele duidelijke politieke boodschap. Vanaf minuut één zit je in de film die je meerdere malen doet beseffen hoe goed je het in Nederland hebt. Want zo een vanzelfsprekendheid is het allemaal niet om vrijheid te hebben. Je zou elke dag maar voor je leven moeten vechten. Wij zijn van mening dat die strijd mooi is verbeeld, waarbij het er eigenlijk op neer komt dat je water naar de zee draagt. Het is kansloos. Waar doe je het voor?

De impact is zo overweldigend dat je het wat minder spannende romantische deel ook wel kunt vergeven. Ja, het gaat over een man en een vrouw en hun onmogelijke liefde, maar dat komt door de omgeving waarin zij zich verbinden. Om de film af te doen als een boeketreeks gaat ons dan ook wat te ver.

Zonder de romantische verhaallijn, die gelukkig verre van zoetsappig is, is de film niet compleet en komt de rest ook niet zo hard binnen. De strijd tussen de twee over wat nu de goede keuze is, is daarbij prachtig verbeeld. De keuze zal nooit goed zijn, welke keuze je ook maakt.

The Last Face is een film die ons erg heeft verrast en die iedereen eigenlijk zou moeten zijn. Je bent gewaarschuwd, want vrolijk is hij zeer zeker niet. Bovendien heb je nog een sterke maag nodig ook. Ga maar lekker door met films maken Sean, want ons deed je een groot plezier met The Last Face.

Regie: Sean Penn
Cast: Charlize Theron | Javier Bardem | Adèle Exarchopoulos | Jean Reno
Speelduur: 126 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.