The Last Days of Gilda

recensie The Last Days of Gilda

De dramafilm The Last Days of Gilda gaat over een onafhankelijke vrouw over wie haar religieuze buren roddelen. Niet erg, maar wel als Cacilda haar mond opendoet, die niets moet hebben van mensen zoals Gilda. Wat wij van The Last days of Gilda vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Gilda woont in de buitenwijken van Rio de Janeiro. Ze is kleurrijk, verzot op eten en houdt ook wel wel van goede seks. Haar religieuze buren hebben wel wat moeite met Gilda, vanwege haar manier van leven. Er wordt dan ook goed over haar geroddeld. Niet erg, vindt ze, maar als Cacilda zich ermee gaat bemoeien, verandert er wat. Cacilda is namelijk iemand die aanhanger is van de christelijke dominee Isaías en krijgt steeds meer invloed in de wijk. En in die wijk is dan geen ruimte voor mensen zoals Gilda.

Ons eindoordeel?

Ik hink een beetje op twee gedachten na het zien van The Last Days of Gilda. Enerzijds een fraaie film met een noodzakelijke boodschap, maar we zien ook wel hele grote verschillen. Het verschil tussen de vrijgevochten Gilda en de meeste van haar buren is immens groot. Dat is in de werkelijkheid toch wel onmogelijk. Daar zitten ook wel mensen tussenin, als een soort van Zwitserland. En dat einde kwam ook uit de lucht vallen. Daar snapte ik niet heel veel van.

Wat een vrouw ook, Gilda. Ik kan dat soort mensen wel waarderen, maar om eerlijk te zijn is ze wel heel erg vrijgevochten. Los van wat je van haar buren vindt, lijkt ze ook weinig rekening te houden met diezelfde buren. Wrijving is dan misschien een logisch gevolg. Dat die wrijving vervolgens op het geloof wordt afgeschoven is natuurlijk een vies machtspelletje van de desbetreffende personen. Anders hadden er eerder ook al problemen geweest. De film is dan ook een weerspiegeling van de huidige maatschappij. Het merendeel volgt degene met de grootste mond, met de grootste invloed! En dan krijg je automatisch hen tegen ons.

Afgunst is ook iets kwalijks; het lijkt bijna op jaloezie. Diezelfde Gilda gaat overigens prachtig gekleed en laat eten er nog lekker uitzien (de seks overigens ook). Het einde was dus een donderslag bij heldere hemel. Totaal niet aan zien komen en daardoor ook niet te plaatsen.

The Last Days of Gilda is een film met een duidelijke boodschap, maar de onderlinge verschillen zijn wel heel groot. En dat alles dankzij een iemand zijn geloofsovertuiging, waar iedereen achteraan loopt. Verrek, het is net de echte wereld!

Regie: Gustavo Pizzi
Cast: Karine Teles | Antonio Saboia | Julia Stockler
Speelduur: 100 minuten
Releasedatum: 18-11-2021 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.