The Kyiv Files

recensie The Kyiv Files

Waardering: 2.5 uit 5.

De documentaire The Kyiv Files laat zien wat de openbaring van observatiedossiers in Oekraïne uit het Sovjet KGB-archief, met drie personen doet. Wat wij van The Kyiv Files vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Iedereen kan sinds 2017 in Oekraïne observatiedossiers inzien uit het Sovjet KGB-archief. Dat is een confrontatie van jewelste voor velen. Want hoe zou jij reageren als je weet dat de staat je jarenlang in de gaten houdt? En wat zou jij doen als je weet dat geliefde jou verraden hebben? We zien drie personen – een Oekraïense dissident, een Nederlandse amateurspion en een Franse toerist- bij wie het voorgaande is gebeurd.

Ons eindoordeel?

Postertje wel hoor, van The Kyiv Files. Zo rooskleurig als die poster er uit ziet, zo was het in de praktijk niet. En zo is het nog steeds niet. Deze documentaire is namelijk gemaakt voor en tijdens het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, wat je ook anders doet kijken. Helemaal omdat kans op herhaling van wat je ziet bijna 100% is.

Het eerste wat opvalt is de gelikte cinematografie. Daar is overduidelijk aandacht aan besteed, wat resulteert in fraaie beelden. Fraaie beelden, geluidsfragmenten en oude brieven die de soms verbazingwekkende verhalen ondersteunen. Wat ook ondersteunend werkt, is de soms terugkerende, saaie voice-over. Die voice-over is dusdanig statisch, dat dit negatief bijdraagt aan de documentaire zelf. De mensen zelf aanhoren is veel boeiender. Ook de nagespeelde beelden waren onnodig. De interviews en oude beelden zou al genoeg zijn. Nu zijn de nagespeelde beelden beeldvulling, om te komen tot een documentaire van 78 minuten. Een uur was ook prima geweest.

In The Kyiv Files krijg je verbazingwekkende verhalen te horen en een gelikte cinematografie te zien. De saaie voice-over doet alleen wel afbreuk aan dat alles, net als dat de nagespeelde beelden overbodig zijn. Een ding is duidelijk, men moest en moet nog steeds achterom kijken.

Regie: Walter Stokman
Cast: –
Speelduur: 78 minuten
Releasedatum: 8-2-2024

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.