The Kingmaker, Imelda Marcos

recensie The Kingmaker, Imelda Marcos

De documentaire The Kingmaker, Imelda Marcos gaat over de voormalig first lady van de Filipijnen. Inmiddels wil ze de macht weer grijpen, met hulp van haar zoon. Wat wij van The Kingmaker, Imelda Marcos vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Imelda Marcos kun je nog kennen als de voormalige first lady van de Filipijnen. Een bijzondere verschijning, die misschien wel de grootste schoenencollectie van de hele wereld heeft. Maar ze is nog niet versleten, want via haar zoon wil ze de macht teruggrijpen. Dit alles door zich voor te doen als weldoenster en moeder van de natie. Regisseuse Lauren Greenfield volgt haar bij haar missie.

Ons eindoordeel?

The Kingmaker, Imelda Marcos, wat een documentaire zeg. Weet je wat Imelda zou moeten doen? Trouwen met die baron uit King of the Cruise. Die twee passen perfect bij elkaar. Lachwekkend hoe ze omgaat met dingen kopen. Net een klein kind. En alles en iedereen moet ervoor wijken. Gadverdamme!

De zelfingenomenheid druipt er ook vanaf. Imelda is een koningin in het verbloemen van het harde verleden. Filmmaakster Greenfield heeft het wat ons betreft zeer goed gedaan. Ze laat Imelda aan het woord, maar toont ook beelden van de harde werkelijkheid. Een waarheid die volgens Imelda overigens ook niet waar is, want het gaat om perceptie volgens haar. Net als in heel het land, want de geschiedenis wordt er nog wel eens herschreven. En haar trouwe volgers zijn daar het levende bewijs van. Om nog maar te zwijgen over Duterte, de huidige president van de Filipijnen. Het houdt elkaar allemaal in stand daar!

En waarom Imelda al deze aandacht wil? Nou, omdat ze geen leuke jeugd had en haar moeder mist. Niet echt de goede oplossing om dan zo verder te gaan lijkt ons. Bevestiging kun je ook op andere manieren vinden en niet door die te kopen of toe te eigenen! Want wat een pracht en praal, zelfs tijdens het filmen. Alles moet kloppen bij deze ongeloofwaardig persoon. Die dure schilderijen en haar schoenenverzameling zijn daar het levende bewijs van. Net als de dieren uit Afrika, die ze perse in de Filipijnen wilde hebben en waarvoor mensen uit hun huizen zijn gejaagd. Om nog te zwijgen van haar voorliefde voor gebouwen. Hebzuchtig tot en met, zonder enig doel.

The Kingmaker, Imelda Marcos laat heel goed twee kanten van het verhaal zien. Aan de ene kant zien we een lachwekkend en zelfingenomen persoon, maar aan de andere kant gelukkig ook de harde waarheid. Brrrr, wij krijgen de bibbers van mensen zoals Imelda.

Regie: Lauren Greenfield
Cast: Imelda Marcos
Speelduur: 101 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.