The Kindergarten Teacher

recensie The Kindergarten TeacherDe dramafilm The Kindergarten Teacher gaat over Lisa. Ze ontdekt dat een vijfjarige leerling van haar heel goed is in dichten. Ze doet er alles aan om dat te bevorderen. Wat wij van The Kindergarten Teacher vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Lisa is kleuterjuf. Normaliter heeft ze alleen maar te maken met speelse kinderen, maar op een dag komt ze erachter dat een vijfjarige een bijzondere gave heeft. Hij ratelt gedichten op, alsof het niets is, én zelf bedacht. Vanaf dat moment doet Lisa – die thuis veel verlangt van haar eigen kinderen en man – er alles aan om het kind zijn talenten verder te laten ontwikkelen. Wat begint als goed bedoeld, wordt al snel obsessief.

Ons eindoordeel?

Zelden hebben wij zo een hekel gehad aan een personage als aan Lisa in The Kindergarten Teacher. Met de nadruk op personage, want Maggie Gyllenhaal speelt wat dat betreft gewoon heel goed.

Toch werkt de film voor ons niet. Ook zonder verrekijker zie je vanaf een afstand wat er gaat gebeuren. Daarnaast zijn er keuzes gemaakt in de film die wij niet te begrijpen vinden. Door ouders, begeleiders, partners, kinderen en door Lisa en Jimmie zelf, de hoofdpersonages. Het punt is duidelijk dat de filmmakers maken, maar door de aversie tegen Lisa, let je daar bijna niet meer op. Het leidt teveel af. Het slaat te ver door. Die aversie tegen Lisa kun je ook als pluspunt zien, want als je dat als makers voor elkaar krijgt, dan doe je het goed. Niet in dit geval, want de aversie bepaalt je kijkgenot. Ietsjes minder was ook goed geweest. Iets meer pas op de plaats.

Filmisch gezien is de film ook niet speciaal te noemen. We hadden eerder het idee dat we naar een TV-film keken. Je weet wel, die vroeger op RTL 4 kwamen, op zaterdagavond. Wat dat betreft heeft de bioscoop ook geen meerwaarde. Thuis op de bank de film kijken geeft dezelfde beleving.

The Kindergarten Teacher vinden wij eigenlijk gewoon een voorspelbare TV-film. Dit ondanks het goede acteerwerk van Maggie Gyllenhaal. Maar met acteerwerk alleen red je het niet. Het verhaal moet ook kloppen, en dat doet het niet voor ons.

Regie: Sara Colangelo
Cast: Maggie Gyllenhaal | Gael García Bernal | Rosa Salazar
Speelduur: 96 minuten

Share

Een gedachte over “The Kindergarten Teacher

  1. Ja, bij mij viel deze ook niet helemaal lekker. Het is een remake van een Israelische film en als ik daarvan de trailer bekijk krijg ik het gevoel dat het daar ook zo neer was gezet.
    Ik had het liefst allemaal wat subtieler gezien dan was die aversie mogelijk wat minder geweest.

Wil je reageren?