The History of the Civil War

recensie The History of the Civil War

De documentaire The History of the Civil War gaat over een verloren gewaande documentaire. Honderd jaar geleden was de eerste en enige vertoning. Nu is er een reconstructie, waardoor de verwoesting van USSR destijds alsnog tot ons komt. Wat wij van The History of the Civil War vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Overal waar Dziga Vertov kwam in de USSR, daar filmde hij. Straatgevechten, militaire tribunalen, maar ook de loopgraven. Verwoesting is wat hij zag, voortkomend uit kapotte straten en lijken op diezelfde straten. Er heerste een chaos in het land. De documentaire kwam er uiteindelijk niet in 1921, er was slechts één vertoning. De opdrachtgevers besloten dit niet te willen laten zien. Toch is er 100 jaar na dato een tweede vertoning, met dank aan Nikolai Izvolov. En er is een nieuwe soundtrack!

Ons eindoordeel?

We moeten dus 100 jaar terug in de tijd, naar 1921, als The History of the Civil War voor het eerst, maar ook voor het laatst aan het publiek is getoond. De documentaire werd namelijk verloren gewaand. In 2021 volgt op IDFA toch een tweede vertoning, onder begeleiding van The Anvil Orchestra. Met dank aan Nikolai Izvolov, want hij reconstrueerde deze originele stomme film.

Zwartgalliger krijg je het bijna niet. Prachtige historische en waardevolle beelden, vergezeld van tekst en onafgebroken prachtig gecomponeerde muziek die de verbinding is tussen de beelden. De documentaire kijkt als een stomme film, waar ook spanning bij aanwezig is. Je ziet ook genoeg vernietiging voorbij komen. Onmenselijke beelden ook. En wat een machtstaat, het Russische Rijk destijds en de USSR later. Dat was toen, maar dat is nu nog steeds. Kijk maar naar de annexatie van de Krim door Rusland. Als ze iets willen dan doen ze het gewoon.

The History of the Civil War kijkt als een stomme film. Prachtige beelden met dito muziek. Zwartgallig, een vleug spanning en vernietiging. Hoe het land ook heet, het is en blijft een machtstaat!

Regie: Dziga Vertov
Cast: –
Speelduur: 94 minuten
Releasedatum: 1921 | 20-11-2021 (IDFA)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.