The Handmaid's Tale

recensie The Handmaid's Tale

De dramaserie The Handmaid’s Tale gaat over June, die als vruchtbare dienstmaagd als enige taak heeft om een kind van een bevelhebber in Gilead te baren. Het enige wat June wil is haar dochter terugvinden. Wat wij van The Handmaid’s Tale vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

June is een vrouw die in de staat Gilead (voormalig Amerika) woont, waar vrouwen eigendom van de staat zijn. Verandering was nodig volgens de nieuwe bevelhebbers, omdat er nog maar weinig vruchtbare vrouwen zijn. Die vrouwen dienen als dienstmaagden om kinderen te baren van de bevelhebbers. June is een van die vrouwen, die door haar vruchtbaarheid ook van haar gezin is losgerukt. Haar missie is om haar dochter terug te vinden.

Ons eindoordeel?

Tering zeg, wat kan Elisabeth Moss ontzettend goed acteren. Dat zagen we in The Square al, maar in The Handmaid’s Tale is het overduidelijk. Ze acteert met elke vijzel in haar lichaam, waarbij haar ogen nog het meeste spreken. Ook de overige cast blinkt uit, waarbij Ann Dowd, net als in de serie, als een soort tante en meesteres lijkt te fungeren.

Ook cinematografisch gezien is de serie erg sterk. Centralisatie in combinatie met een afwisseling tussen donker en licht. En altijd maar die felrode jurken van de dienstmaagden. Die springen er echt uit, wat ook logisch is, aangezien het over hen gaat. Tel de heerlijke muziek erbij op en we kunnen concluderen dat het met de regie wel goed zit. Wij moesten aan de stijl van Thomas Paul Anderson denken. Verrassenderwijs zijn er meerdere regisseurs en regisseuses bij betrokken (twaalf stuks). Niet te zien en te merken, dus extra knap.

Van de vijf seizoenen die er zijn, blijft de spanning toenemen. Flashbacks helpen daarbij, maar ook de onderlinge banden die worden opgebouwd. Enerzijds haten de dienstmaagden hun meerderen (want wat een ontzettend mensonterend gedrag), maar anderzijds kunnen ze ook niet zonder. Ze houden elkaar in een houtgreep. Dat psychologische steekspel maakt The Handmaid’s Tale dan ook uniek. En wie denkt dat het om God draait in deze serie, komt bedrogen uit. God is een dekmantel, wat de serie misschien wel realistischer maakt dan we vooraf dachten. God gebruiken om de macht te pakken. ENG! En toch gebeurt dat nog steeds om ons heen.

The Handmaids Tale is in onze ogen een serie met een zeer hoog niveau. Ga je kijken, dan kun je niet stoppen met kijken. Dat alles dankzij de opbouwende spanning, maar ook vanwege de prachtige cinematografie en het geweldige acteerwerk. Ooit hebben wij gezegd dat Sherlock de beste serie ooit was, maar deze serie staat op gelijke hoogte, al is dat appels met peren vergelijken.

Bedenker: Margaret Atwood
Cast: Elizabeth Moss | Yvonne Strahovski | Joseph Fiennes | Ann Dowd
Speelduur: 5 seizoenen

Share

Een gedachte over “The Handmaid's Tale

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.