The Great Silence

recensie The Great Silence

Waardering: 3.5 uit 5.

De dramafilm The Great Silence gaat over Alma, die op het punt staat om de eed als non af te leggen. Dan verschijnt haar broer, die een deel van de erfenis van hun vader opeist. Wat wij van The Great Silence vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Alma is 29 jaar oud als ze op het punt staat om haar geloften als non af te leggen. Het is bijna zo ver, als haar broer ineens opduikt, die een deel van de erfenis van hun vader opeist. Alma zal, voordat ze haar gelofte aflegt, eerst haar verleden onder ogen moeten zien. De vraag is of ze dat wel kan, zo vlak voor een voor haar belangrijke gebeurtenis.

Ons eindoordeel?

The Great Silence deed me aan een andere film denken: het Poolse Ida (2013) van Pawel Pawlikowski. Het non zijn is uiteraard het raakvlak, waarbij ook het verleden een rol speelt. In deze Deense dramafilm is het reizende ster Kristine Kujath Thorp (Ninjababy (2021) en Sick of Myself (2023)), die de rol van Alma op zich neemt. Een keer een andere, meer serieuze rol, die ze met verve vervult.

Soms heeft een film een op het oog 70 minuten aan saaiheid nodig, om in het vervolg alle duiding te geven. Dat is ook zo in het geval met The Great Silence. Het was moeilijk om er doorheen te komen, met best een aantal clichés (je weet wel, als er vroeger iets mis is gegaan in familiaire sfeer). Die laatste 20 minuten redden deze film en tillen hem zelfs naar een hoger level. Ontroerend, onverwachts en sterk gespeeld.

The Great Silence begint met een saaie eerste 70 minuten, maar weet in de laatste 20 minuten te ontroeren. Die laatste 20 minuten maken de eerste 70 minuten zelfs beter. Reizende ster Kristine Kujath Thorp weet wederom te overtuigen.

Regie: Katrine Brocks
Cast: Kristine Kujath Thorp | Elliot Crosset Hove | Karen-Lise Mynster | Diem Camille Gbogou
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 20-7-2023

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.