The Gravedigger’s Wife

recensie The Gravedigger's Wife

De dramafilm The Gravedigger’s Wife gaat over Guled en Nasra. Zij is ernstig ziek, waardoor een dure operatie nodig is. Geld hebben ze niet dus zullen ze alles in het werk moeten stellen om daar toch aan te komen. Wat wij van The Gravedigger’s Wife vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Guled en Nasra hebben samen een zoon. Zij is echter zo ziek dat ze een dure operatie nodig heeft en het gezinsleven met zijn drieën niet zeker is. Nu komt het geld alleen niet binnen, dus zullen ze op zoek moeten naar een andere oplossing. Als grafdelver moet dat wel lukken, maar mensen gaan steeds minder snel dood. Wat nu?

Ons eindoordeel?

The Gravedigger’s Wife is een verstilde film. Het desolate landschap in combinatie met de zichtbare armoede maakt deze film tot een droevige film. Want je kunt wel willen, maar als het niet kan, dan houdt het in dit geval dus op. En deze schrijnende situatie is op zoveel mensen, niet alleen in Afrika – van toepassing. Wie denkt er nog aan de minder bedeelden?

Iemand zo liefhebben dat je er alles voorover hebt. Duidelijk te zien, als je het mij vraagt. De wanhoop straat er vanaf. Dat liefde blind maakt overigens ook. Want wat is wijsheid. Je hebt ook nog een kind. En dat je situatie zo schrijnend is dat je blij bent als er een dode binnenkomt zegt ook wel iets. De een zijn dood is de ander zijn brood. Echte diepgang ontbreekt, daarvoor mist de film originaliteit. Het verhaal was dan ook redelijk voorspelbaar, op het einde na. Neemt niet weg dat deze Somalische film wel de boodschap weet over te brengen. En een ontzettend komisch moment zal de kijker zeker bij blijven, beloofd!

The Gravedigger’s Wife laat zien wat wanhoop doet met een mens. Alles doen om te overleven, maar er komt simpelweg te weinig geld uit de kraan. Een droevig en verstild verhaal. Het einde kan rekenen op waardering!

Regie: Khadar Ayderus Ahmed
Cast: Omar Abdi | Yasmin Warsame | Kadar Abdoul-Aziz Ibrahim
Speelduur: 82 minuten
Releasedatum: 17-4-2022 (Internationaal Filmfestival Gorinchem)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.