The Favourite

recensie The Favourite

De dramafilm The Favourite gaat over Koningin Anne, Lady Sarah en dienares Abigail. Er ontstaat een rare onderlinge situatie tussen de drie, waarvan niet zeker is of dit goed in voor Engeland. Wat wij van The Favourite vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Engeland is aan het begin van de 18e eeuw in oorlog met Frankrijk. In het koninklijk paleis lijkt dit alleen niet zo te zijn, gezien de vele feestjes en festiviteiten. Koningin Anne zit op dat moment op de troon, maar het is haar vriendin Lady Sarah in werkelijkheid het land regeert. Koningin Anne heeft namelijk een slechte gezondheid en heeft veel woede-uitbarstingen. Dan komt er een nieuwe dienares, Abigail, die onder de vleugels van Sarah komt. Abigail ziet een kans om terug te keren in hogere kringen en trekt steeds meer op met de koningin. Zoveel zelfs, dat ze zich door niemand wil laten dwarsbomen haar droom na te jagen.

Ons eindoordeel?

Het jaar is pas net begonnen, of het eerste meesterwerk is al een feit. Dat is The Favourite, aldus VPRO Cinema en de Volkskrant. Met voorgaande films als The Lobster en The Killing of a Sacred Deer, heeft Yorgos Lanthimos één ieder geval ook al positief verrast. Zullen wij The Favourite ook zo goed vinden?

Het is zeker te weten een cinematografisch hoogtepunt. Ook de bijbehorende muziek is prachtig. En de humor, ook die is heerlijk. Alleen qua verhaallijn vonden wij hem niet top genoeg. Daarvoor was hij te langdradig en leek het alsof hij drie uur duurde in plaats van twee uur. De focus – bewust, zo gokken wij – lag op die drie belangrijkste personages. Een onderlinge strijd is waar het om ging, terwijl de strijd buiten misschien nog wel veel belangrijker was. Desalniettemin een film die vermakelijk is, maar ook de drama heeft die het nodig had.

The Fouvorite is een cinematografisch hoogtepunt, maar inhoudelijk gezien niet. Nog steeds een film waar je jezelf heerlijk mee kunt vermaken, want daar is Lanthimos toch echt wel een meester in.

Regie: Yorgos Lanthimos
Cast: Olivia Colman | Emma Stone | Rachel Weisz | Nicholas Hoult
Speelduur: 120 minuten

Share

4 gedachtes over “The Favourite

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.