The Farewell

recensie The Farewell

De dramafilm The Farewell gaat over de Chinees/ Amerikaanse Billi. Zij en haar familie bezoeken haar oma in China, die terminale longkanker heeft. Dat weet ze alleen niet en dat moet ook zo blijven. Wat wij van The Farewell vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Billi woont al bijna heel haar leven in Amerika met haar familie, maar haar grootmoeder woont nog steeds in China. Als blijkt dat die laatste terminale longkanker heeft, gaat de familie haar opzoeken. Niet dat oma het weet, want dat willen ze voor haar geheim houden. Onder het mom van een bruiloft kan ook daadwerkelijk heel de familie komen, want anders valt het op dat er misschien wel iets is. Alleen Billi is eigenlijk niet welkom, want met haar Amerikaanse standaarden vindt ze gewoon dat oma het moet weten. Ze gaat toch!

Ons eindoordeel?

Toen wij zagen dat The Farewell een productie is van A24, veerden wij op. Want wat zij momenteel uitbrengen is vaak heel goed, toch? Dat vinden wij in ieder geval wel. Een productiehuis dat net wat anders is en zich onderscheidt. Weet deze film zich ook te onderscheiden?

Wat een verfrissende dramafilm, waar een lach zeker niet ontbreekt. En hulde ook voor Awkwafina, die heerlijk naturel acteert. Die hopen we in ieder geval vaker terug te zien (nee, Ocean’s Eight en Crazy Rich Asians hebben wij (nog) niet gezien). Zij was in ieder geval perfect in staat om het cultuurverschil inzichtelijk te maken. Zij is de lijm in deze film, daar waar ze in de familie misschien wel het buitenbeentje is. Dat komt uiteraard door het cultuurverschil. Dan kun je heel logisch gaan nadenken wat het beste is, maar dat is niet altijd de beste keuze. Dat blijkt vooral uit de laatste scène, die toch wel memorabel is te noemen. Wij moesten in ieder geval terugkomen van ons oordeel over wat nu de juiste keuze was. Weet je, er is altijd iets te zeggen van beide kanten. Maar dat er emotie bij komt kijken, dat is overal. Iedereen uit het alleen anders.

The Farewell was een verfrissende film die heel goed inzichtelijk maakt wat cultuurverschil met een mens kan doen. Je denkt de goede keuze te maken, maar is dat ook echt zo?

Regie: Lulu Wang
Cast: Awkwafina | Tzi Ma | Shuzhen Zhao
Speelduur: 100 minuten

Share

3 gedachtes over “The Farewell

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.