The Execution

recensie The Execution

De thriller The Execution gaat over rechercheur Davydov, die zijn promotie viert. Op dat moment krijgt hij ook te horen dat er een misdaad is gepleegd die precies lijkt op een misdaad van een seriemoordenaar, die hij jaren geleden arresteerde. Wat wij van The Execution vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Aan het einde van de jaren 80 is de Sovjet-Unie in de ban van een seriemoordenaar genaamd Andrei Tsjikatilo. Hij stond ook wel bekend als de Rostov Killer en de Russische Hannibal Lecter. Rechercheur Issa Davydov viert zijn promotie, als hij te horen krijgt dat er een misdaad is gepleegd die exact lijkt op een seriemoordenaar die hij juist een paar jaar eerder arresteerde.

Ons eindoordeel?

Wat en verfrissende thriller is The Execution. Een thriller waarin de spanning zich opbouwt tot een absolute climax. Van Russische makelaardij, waarin ze je van de (drank)kast naar de muur sturen. Ze weten in ieder geval wel raad met meerdere plottwists!

Een fraaie cinematografie komt er voorbij, met oog voor de protagonisten. Het feit dat ze het verleden met het heden afwisselen, zorgt ook voor een goede afwisseling. Steeds meer informatie krijg je. De cinematografie zorgt ook voor extra spanning, door licht en donker af te wisselen en daardoor wat jus (of drank) toe te voegen. Je tast af en toe ook letterlijk in het duister.

De makers slagen er goed in om het verhaal langzaam aan op te bouwen en op het einde je hoofd op hol te laten slaan. Denk aan een soort Russische variant van True Detective, niet alleen wat verhaallijn betreft, maar ook als het op de cinematografie aankomt. Een verhaal over moeten presteren en jezelf zo een druk opleggen, dat alles en iedereen ervoor moet wijken.

Wat mij betreft komt er ook een Nederlandse bioscooprelease van het spannende The Execution. Een van de spannendste thrillers die ik de laatste jaren heb gezien. Fraai in de cinematografie en bol van onvoorspelbare plottwists.

Regie: Lado Kvataniya
Cast: Nikoloz Tavadze | Yulia Snigir | Daniil Spivakovskiy | Evgeniy Tkachuk,
Speelduur: 137 minuten
Releasedatum: 27-1-2022 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.