The Duke

recensie The Duke

De komische dramafilm The Duke gaat over Kempton Burton, die in 1961 een schilderij uit de National Gallery in Londen stal. Hij wilde het terug geven, op voorwaarde dat alle ouderen gratis televisie zouden krijgen. Wat wij van The Duke vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Kempton Burton was in 1961 60 jaar toen hij als taxichauffeur een portret van Goya van de hertog van Wellington uit de National Gallery in Londen stal. Tot op de dag vandaag is dat de enige diefstal ooit uit het museum. De eisen van Bunton waren overigens heel duidelijk. Alle ouderen moeten gratis televisie krijgen van de overheid. Als dat gebeurt, dan krijgt het museum haar schilderij terug.

Ons eindoordeel?

Een feelgood op zijn tijd kan ik wel waarderen. En laat The Duke zo een film zijn. Met Helen Mirren en Jim Broadbent – ze speelden ook al een echtpaar in The Iron Lady – als protagonisten weet je op voorhand eigenlijk ook wel dat het met de acteerprestaties wel snor zit. Die twee hebben hun sporen ruimschoots verdiend.

De film is uiterst vermakelijk. Dat gezegd hebbende lijkt deze niet al te lang durende film toch langer te duren dan je denkt. Dat is niet perse slecht, maar op een gegeven moment verlang je naar het einde. De humor van Kempton (Broadbent) is daarbij overigens scherp, met de kritische Dorothy (Mirren) als zijn tegenhanger. En dat niet alles is wat het lijkt, blijkt ook uit deze film. Meer verdieping was fijn geweest, met name als het gaat om de familieverhoudingen. Verwacht Britse humor, een beetje drama en een maatschappij kritische ondertoon. Op en top Brits dus, al moet gezegd dat deze op waarheid gebaseerde film misschien wel een meer serieuze ondertoon verdiende. Nu lacht men (te)veel weg.

The Duke is, zoals vaker bij dit soort Britse feelgood-films, vermakelijk. De humor voert de boventoon, al zou een meer serieuze ondertoon de op waarheid gebaseerde boodschap misschien beter hebben overgebracht.

Regie: Roger Michell
Cast: Jim Broadbent | Helen Mirren | Fionn Whitehead | Aimée Kelly
Speelduur: 95 minuten
Releasedatum: 17-3-2022

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.