The Dmitriev Affair

recensie The Dmitriev Affair

Waardering: 3.5 uit 5.

De documentaire The Dmitriev Affair gaat over Joeri Dmitriev, die een massagraf vindt met duizenden geëxecuteerden uit Stalins ‘Grote Terreur’ in 1937. Hij gaat op zoek naar namen, maar Rusland arresteert hem. Wat wij van The Dmitriev Affair vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Joeri Dmitriev is een man met een missie. Als baby werd hij namelijk in een kraamkliniek achtergelaten, niet wetende wie zijn ouders zijn. In de naaldbossen van Karelië, in Noordwest-Rusland, vindt hij, als hij inmiddels een volwassen man is, een massagraf met duizenden geëxecuteerden uit Stalins ‘Grote Terreur’ van 1937. De Russische machthebbers blijven weg kijken, terwijl Joeri op zoek gaat naar de identiteit van al die doden. Dan arresteren ze hem om een heel andere reden. Met zijn eigen arrestatie komt zijn voorspelling ook uit! Komt de ‘archeoloog van het terreur’ nog vrij?

Ons eindoordeel?

In 2022 kwam de documentaire Navalny uit. Een aangrijpende documentaire over de misschien wel bekendste oppositieleider van Rusland. Deze documentaire, The Dmitriev Affair, lijkt in zekere zin op Navalny, met als belangrijkste verschil dat dit een rauwe en onbewerkte documentaire is met iemand die je voor deze documentaire waarschijnlijk niet kende. Iemand die gaat voor gerechtigheid. Zelfs als hem dit zijn vrijheid kost!

Hoewel datgenen wat Joeri aankaart in het verleden plaats vond, zijn er natuurlijk vergelijkingen te trekken met het Rusland van nu. Met Poetin, om hem maar concreet te maken. Als je zoveel doofpotten hebt, zie je op een gegeven moment zelf niet meer wat de waarheid is en wat niet. Velen kijken dan weg, maar een enkeling die zijn ogen geopend blijft houden, daarvan weet je op een gegeven moment dat de politie op de stoep staat. In die zin weet je haast wel wat komen gaat, wat vaak is bij documentaires over (het verleden van) Rusland.

Het doorzettingsvermogen van Joeri is onmetelijk, net als zijn rechtvaardigheidsgevoel. En toch weet je dat het haast kansloos is, getuige de zaak van Joeri. Triest ook, want naast dat hij er zelf onder lijdt (ook al zegt hij van niet), heeft zijn gezin er misschien nog wel meer onder te lijden. Triestigheid ten top, om maar te zwijgen over de onrechtvaardigheid. En hij is slechts een van de velen!

Gelukkig zijn er documentaires zoals The Dmitriev Affair, om aan te blijven kaarten dat doofpotten niet altijd dicht blijven. Zij die gaan voor de waarheid willen gehoord blijven, ook al kost dit hun eigen vrijheid. Dan ben je gewoon een vrijheidsstrijder, alle triestigheid ten top!

Regie: Jessica Gorter
Cast: –
Speelduur: 93 minuten
Releasedatum: 8-6-2023 (ook via Picl)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.