The Darjeeling Limited

recensie The Darjeeling LimitedDe komische roadmovie The Darjeeling Limited gaat over drie broers. Die broers zijn op zoek naar hun moeder, die ze sinds de dood van hun vader – een jaar geleden – niet meer hebben gezien. Wat wij van de The Darjeeling Limited vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Drie broers zien elkaar zelden sinds de dood van hun vader. Dat is inmiddels een jaar geleden, maar sindsdien hebben ze elkaar dus niet meer gezien. Net als hun moeder, die verdwenen lijkt. Samen besluiten ze haar te gaan zoeken. In India, per trein. Die zoektocht gaat alleen nog niet zo gemakkelijk als gedacht. Niet alleen vanwege onderlinge verhoudingen, maar ook door de buitenwereld.

Ons eindoordeel?

Dat Wes Anderson goed is in beeld en geluid dat weten we inmiddels wel. Dat hoeven we ook niemand uit te leggen. In The Darjeeling Limited is dat niet anders. Het verhaal vonden we alleen wel wat tegenvallen. We vonden het zelfs op het kinderachtige af. Drie volwassen broers op zoek naar hun moeder. Met de nadruk op volwassen, want zo gedragen ze zich verre van. Ze zijn raar, onvolwassen en alsof ze wereldvreemd zijn. Weinig oog voor anderen, met name de oudste broer. Dat stoorde ons dusdanig dat we minder van de film genoten hebben dan dat we normaal gezien doen bij een film van Anderson.

Op het einde komt het verhaal wel meer samen en ontstaat een samenhang. Zo weten we bijvoorbeeld waarom de oudste broer zich altijd zo irritant gedraagt. Te laat helaas. Ons oordeel was op dat moment al geveld. Dat ligt uiteraard ook aan ons, want misschien stelden we ons niet genoeg open.

Grappig is The Darjeeling Limited zeker. En mooi uiteraard ook. Maar ook te kinderachtig om echt de diepgang te kunnen zien. Daarvoor was meer duidelijkheid gewenst aan het begin van de film. Die duidelijkheid kwam nu te laat.

Regie: Wes Anderson
Cast: Adrien Brody | Owen Wilson | Jason Schwartzman 
Speelduur: 91 minuten

Share

Een gedachte over “The Darjeeling Limited

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.