The Children Act

recensie The Children ActDe dramafilm The Children Act gaat over rechter Fiona. Zij moet beslissen over leven en dood van een 17-jarige aan leukemie lijdende Jehova’s getuige, die een bloedtransfusie weigert. Wat wij van The Children Act vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Fiona Maye is een rechter die alom gerespecteerd wordt. Alleen thuis misschien wat minder, want zij en haar man zijn het regelmatig oneens over hoe toegewijd is. Fiona stort zich nog meer op haar werk. Ze krijgt een zaak over een 17-jarige aan leukemie lijdende Jehova’s getuige, die vanwege zijn geloof alle medische hulp weigert. Fiona moet beslissen of hij wel oud genoeg is om die keuze te maken. Los daarvan heeft het ook effect op haar eigen leven.

Ons eindoordeel?

The Children Act is een boekverfilming naar het gelijknamige bestseller van Ian McEwan. McEwan zelf heeft dan ook het scenario voor deze film geschreven. En dat heeft hij goed gedaan, al zeggen we het zelf.

Het punt dat ze in deze film duidelijk willen maken, moet je zelf invullen. Dat is ook wel mooi aan de film, dat je zelf wat van de situatie mag vinden, maar dat je het verhaal ook zelf een beetje kan bepalen. Wat wel heel duidelijk is, is dat Fiona graag de touwtjes in handen heeft, zowel in haar werk, als privé. En daar gaat het dus ook mis voor haar. De situatie doet haar inzien dat het zo niet hoeft en dat er meer dan alleen wetgeving komt kijken bij bepaalde situaties. Gevoel bijvoorbeeld. En luisteren naar mensen, is ook niet heel onbelangrijk. En wat te denken van de tijd nemen voor iemand. Kortom, je werk is belangrijk, maar niet het allerbelangrijkste.

Mooie klassieke muziek (horen we Ólafur Arnalds in klassiek in plaats van zijn gebruikelijke neo-klassiek?), een zoals zo vaak schitterende Emma Thompson (zowel op acteergebied als in hoe ze er sowieso uitziet) en een uitdagend verhaal maken het compleet. Waarschuwing: de film kan wel je stemming bepalen, maar lachen ga je ook zeker. Het is maar dat je het weet.

Het middenstuk had wat minder langdradig mogen zijn, dat dan weer wel, maar voor de rest is The Children Act een meer dan degelijke film.

Regie: Richard Eyre
Cast: Emma Thompson | Fionn Whitehead | Stanley Tucci
Speelduur: 105 minuten

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.