The Cathedral

recensie The Cathedral

De dramafilm The Cathedral gaat over een enig kind dat opgroeit in een katholiek gezin in de jaren 80 en 90. Politieke gebeurtenissen geven de ups en downs van de familie weer. Wat wij van The Cathedral vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Een gevoelig enig kind, Jesse, dat opgroeit in een katholiek gezin, probeert zich door de jaren 80 en 90 heen te slaan. Politieke gebeurtenissen bepalen mede hoe het leven van het gezin verloopt. Dit is mede te zien in de historische archiefbeelden die voorbijkomen. En dat het leven niet gemakkelijk is, blijkt.

Ons eindoordeel?

Ik moest even warmdraaien, maar uiteindelijk vond ik The Cathedral een vooral een fraaie film om te zien. Een coming of age met een strakke cinematografie die deed denken aan Columbus en een verhaal dat wat wegheeft van Boyhood. Het eerste uur was weliswaar vermoeiend en tergend traag, maar het laatste half uur maakte veel goed.

De old fashion voice-over was een verschrikking, zo eerlijk moet ik zijn, maar dat werd goedgemaakt door de historische gebeurtenissen die voorbij komen. Uiteraard zijn dan belangrijke Amerikaanse gebeurtenissen, aangezien de film zich in Amerika afspeelt. Vele zijn er herkenbaar en het zorgt er bij de kijker voor dat je weet in welke tijdsperiode de film zich afspeelt. Ook herkenbaar is dat het leven vallen en opstaan is. In dit traditionele gezin is dat niet anders. En waar je denkt dat het over Jesse gaat, en dat gaat het ook wel, zijn het vooral de mensen om heen die je ziet. Die mensen maken hem wie hij is. Van hen leert hij, of hij dat nu wilt of niet.

The Cathedral is vooral een fraaie film om te zien. Een jonge jongen die opgroeit in een gezin dat het niet gemakkelijk heeft. Vallen en opstaan en leren van de mensen om je heen. De historische gebeurtenissen geven daarbij duiding aan de tijdsperiode waarin de film zich bevindt. Wel een vermoeiende en trage film, die ondanks de korte speelduur lang aanvoelt. Leuk weetje; David Lowery (The Green Knight, A Ghost Story) is een van de producers van deze film!

Regie: Ricky D’Ambrose
Cast: Brian d’Arcy James | Monica Barbaro | Geraldine Singer | Mark Zeisler
Speelduur: 87 minuten
Releasedatum: 27-1-2021

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.