The Blue Danube

recensie The Blue Danube

De komische dramafilm The Blue Danube speelt zich af aan een rivierzijde, waar Japanse soldaten iedere dag naar de overkant schieten. Waarom dat zo is weet geen mens, maar ze doen het wel. Wat wij van The Blue Danube vinden, lees je in onze recensie.

Het verhaal

Iedere dag gaan soldaten naar de rivieroever om van 9 tot 5 naar de overkant te schieten, naar een onzichtbare vijand. Waarom weten ze niet, maar het is ze opgedragen, dus doen ze het. Soldaat Tsuyuki speelt tegelijkertijd in een militaire blaaskapel, waarvan velen zich afvragen welk doel dit heeft ten tijde van oorlog.

Ons eindoordeel?

The Blue Danube is heel duidelijk in haar droogkomisch verpakte boodschap. Houden we ons niet teveel aan de vroeger bedachte regels, die hedendaags totaal overbodig zijn. Vooral als het doel ook nog eens onduidelijk is. Zomaar orders opvolgen zonder doel klinkt en is onzinnig. Helaas is het antwoord ook hier in Nederland dat de regels nu eenmaal zo zijn. Neem de reclame van de paarse krokodil. Bureaucratie ten top.

Hoewel er meer dan genoeg humor inzit, weet je het op een gegeven moment ook wel. Herhaling, herhaling en nogmaals herhaling. Noem het de kracht van herhaling, als gaat dat ook vervelen. Als robots doen ze wat wordt opgedragen van bovenaf. Strak geregisseerd ook. Patronen zijn daarbij onvermijdelijk, kijk maar naar hoe ze lopen. Hiërarchie kun je niet duidelijke uitleggen in ieder geval. Ik moest overigens ook wel aan het naderende EK voetbal denken door de trompetsolo.

The Blue Danube is een leuke film waarin de kracht van herhaling een meerwaarde heeft, maar op een gegeven moment ook gaat vervelen. Komisch, strak geregisseerd en uiteindelijk gewoon duidelijk in wat het wil vertellen.

Regie: Ikeda Akira
Cast: Maehara Ko | Konno Hiroki | Nakajima Hiroki | Shimizu Naoya
Speelduur: 105 minuten
Releasedatum:
2-6-2021 (IFFR)

Share

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.