The Beatles: Eight Days A Week

The Beatles

De muziek van The Beatles is al zo oud dat wij er niet eens mee zijn opgegroeid. Toch is en blijft de muziek tijdloos. Zo tijdloos zelfs dat we beide, als liefhebbers van muziek, wel een plaatje van ze in de kast hebben staan. Aangezien The Beatles: Eight Days A Week in de bioscoop draait, vonden wij het een mooie gelegenheid om deze documentaire te bezoeken. Wat wij van de documentaire vinden lees je dan weer in deze langere C-recensie.

Het verhaal

The Beatles, wie kent ze niet? Juist, bijna iedereen kent ze. Toch is er sinds 1970 geen door hen geautoriseerde documentaire van ze verschenen. Van het begin van hun doorbraak in 1962 tot het uit elkaar gaan in 1970, het komt allemaal voorbij in The Beatles: Eight Days A Week. Aangezien deze documentaire dus geautoriseerd is, komt er ook veel uniek materiaal van optredens en interviews voorbij dat nog niet eerder is vertoond. Ook Paul McCartney en Ringo Starr, de enige nog levende Beatles, zijn opnieuw geïnterviewd.

Ons eindoordeel?

The Beatles: Eight Days A Week is een documentaire die uiteraard vol met goede muziek zit. Hechte vriendschap en de liefde voor muziek is het waar het de mannen om gaat, niet om wat het publiek van hen vindt. Dat maakt Ron Howard duidelijk door afwisselend gebruik te maken van (bewerkte) oude en nieuwe beelden, maar ook door verschillende mensen om de groep heen te interviewen. De documentaire kijkt mede daardoor als een film, vooral ook vanwege de opbouw vanaf 1963 tot 1970. De mannen groeien als band, maar ook als personen. Veel informatie komt voorbij, waarbij het einde een tikkeltje is afgeraffeld. Het lijkt daar een beetje alsof ze de fastforward knop hebben aangezet. Wel heel passend, want die tijd hebben ze zelf ook zo beleefd: ze werden geleefd. De titel van de documentaire maakt dat ook al duidelijk!

Toch is de documentaire een dikke aanrader, ook voor de mensen die The Beatles niet goed kennen. Overigens krijg je als toetje na de documentaire een 30 minuten durend concert te zien, geremasterd en wel! Fijn voor diegene die de goede oude tijd nog even willen herbeleven. Wel blijven zitten dan, want hij begint pas na de aftiteling.

Regisseur: Ron Howard
Cast: John Lennon | Paul McCartney | Ringo Starr | George Harrison
Speelduur: 99 minuten

Share

8 gedachtes over “The Beatles: Eight Days A Week

  1. Inderdaad een mooie docu. En het concert aan het eind was helemaal geweldig!
    Het einde van de docu lijkt misschien afgeraffeld maar het gaat over the touring years en die stoppen vanaf 1967 (behalve the rooftop concert natuurlijk)

Wil je reageren?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.